Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämnt startfält i schlager-EM

Annons
Årets Schlager-EM slår nytt rekord i likriktning. Av årets 39 bidrag är det bara fem som inte sjunger på engelska. Närmare hälften av låtarna hakar på den etniska vinnartrenden från de senaste två åren.


Pukorna dundrade och flöjtarna drillade i var och varannan låt när Sveriges Television på tisdagen visade upp bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest. Startfältet visade att etniska tongångar går att blanda med alla andra genrer: schlageretno, pojkbandsetno, rocketno och discoetno.

Förra året var både ettan och tvåan låtar som hade tävlat redan i semifinalen. Många experter ansåg att det var en fördel att visa upp sig där en gång innan finalen. Chansen är stor att mönstret blir detsamma i år. Flera av de svagare bidragen finns i gruppen som är direktkvalificerad till finalen.

Sveriges Televisions schlagerexpert Christer Björkman är inte entusiastisk över klassen på årets bidrag.

-- Bitvis är det riktigt illa. Det värsta är den otroligt låga lägstanivån. Det är för många låtar som är riktigt dåliga, säger Christer Björkman, som bland annat är besviken på det Frankrike som han annars brukar hylla.

Ser du någon ny trend i årets startfält?

- Nej. Tyvärr är ingenting nytt. Den etniska trenden är oerhört stor. Till och med den engelska låten hakar på den, konstaterar Björkman.

En växande trend är i alla fall att använda låtskrivare och artister från andra länder för sina bidrag. Martin Stenmarck tävlar mot Antique-Elenas grekiska bidrag, som är en eurodiscolåt i välkänd Antiquestil, men som också hoppar på etno-tåget.

Litauens låt "Little by little" är snäll och catchy tuggummidisco skriven av svenskarna Bobby Ljunggren och Billy Butt. Sångerskan Laura är kanske för profillös för att låten ska få en hög placering.

- Jag känner att det är ett problem om alltför många använder utländska artister. Jag har ju själv sett till att stoppa in utländska artister i startfältet. På lokal nivå blir det en kul krydda. Problemet uppstår om det är flera utländska artister som går vidare till Europafinalen. Då kan det bli urvattnat, säger Christer Björkman.

Hans personliga favorit i årets tävling är de fyra tjejerna i Vanilla Ninja som framför Schweiz rockiga bidrag "Cool vibes".

- Det är den enda låten i startfältet med nu-känsla.

Han är också förtjust i Danmarks avspända r&b-låt med den skicklige sångaren Jakob Sveistrup och Serbien-Montenegros bombastiska pojkbandslåt "I will reach for you".

Vilka han tror vinner är en annan sak. Då är favoriterna Rumänien, Spanien och Schweiz. Han har svårt att gissa hur det går för Sveriges Martin Stenmarck.

- Det är alltid svårt med det svenska bidraget som man har hört så många gånger. Jag tror att han klarar sig bra. Det kan bli allt mellan första och tionde plats.

Finalen i Eurovision Song Contest avgörs i Kiev den 21 maj. Då har tio bidrag tagit sig vidare från semifinalen den 19 maj. SVT förhandsvisar bidragen i fyra entimmesprogram, med start den 25 april. Liksom förra året kommenteras låtarna av en nordisk panel där Charlotte Perrelli ingår. Programmet leds av Annika Jankell. (PM)


BÄST OCH VÄRST I SCHLAGER-EM:

Årets kalkon: Föga överraskande står Österrike för den. Landet har en lång tradition på området. Vem annars insisterar på att stoppa in joddling i varje bidrag - det spelar ingen roll att årets bidrag är en latinolåt.

Årets låtstöld: Den som gillade Las Ketchups brottarhit "The ketchup song" kommer att gilla Spaniens bidrag "Brujeria" med Son de Sol.

Mest lik "Las Vegas": Martin Stenmardks låt sticker ut som ett av bidragen med egen karaktär. Men isländskan Selmas "If I had your love" kommer närmast. Liksom "Las Vegas" har den en air av agentfilm och show omkring sig.

Årets sexchock: Visserligen omöjligt att säga på förhand. Men brittiska sångerskan Javine tycks ha bestämt sig för att till varje pris undvika en upprepning av förra årets pinsamma bottenplacering - om hon så måste klä sig i minimal klänning och smörja in sig i olja.

Bästa rock: I ett startfält med rekordmycket instoppade rockriff i schlagern vinner pigga Vanilla Ninja med "Cool vibes". De låter till och med som ett band som har bildats av en annan anledning än att vara ett skämt i en schlagerfestival.

Bästa retrorock: Norska Wig Wam spelar som pudelrockare och klär sig som glamrockare. Men de kommer undan med en hyfsad låt och mycket charm.

Värsta rock: Moldaviska rockbandet Zdob si Zdub flänger runt som galningar till stendöd rock som de försöker liva upp med etnopukor och flöjt. Funkar inte ens som ett skämt.

Årets pampigaste: Pojkbandet No Name från Serbien-Montenegro får ta i ända från tårna för att matcha det dramatiska kompet med stråkar och pukor.

Bästa nordiska placering: Svårtippat i år. För en gångs skull gör ingen bort sig. Island, Sverige och Norge kan ta placeringar på showiga låtar. Finland och Danmark förlitar sig på starka manliga sångare.

Mer läsning

Annons