Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojstrach – en 100-åring som glänser

/

Inspelningar/dokumentär med David Ojstrach
Medici Arts 3033178 (distribution Naxos)/EMI/DG

Annons

Bruno Monsaingeons dokumenär ”David Oistrakh, Artist of the People” har lagom till jubileet – det är ett sekel sedan violinisten föddes – släppts i en nyutgåva på dvd. Det är ett porträtt av en sammansatt människa som formades av det samhälle han växte upp i.

För rädslan under Stalintidens terror satte spår för hela livet. De krav som senare ställdes på honom som representant för Sovjetsamhället kostade den hjärtsjuke Ojstrach till sist livet, blott 66 år gammal. Det här är samtidigt en film fylld av fantastisk musik och välformulerade kommentarer av kollegor som Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovitj och Gennadij Rozdestvenskij.

Många av ovanstående musikavsnitt finns i sin helhet på dvd:er med Ojstrach som EMI tidigare givit ut. På DVB 5996859 ryms konserter av Brahms, Sibelius och Tjajkovskij med en Ojstrach i högform. En lika se- och hörvärd dvd (DVB 4904499) innehåller bland annat en mäktigt monumental inspelning av Brahms dubbelkonsert tillsammans med Rostropovitj och en lekfullt inspirerad Mozarts ”Sinfonia concertante” med sonen Igor.

För den som fördrar att enbart lyssna rekommenderas en omfattande EMI-box (17 cd, 214712 2). Här ryms ett 20-tal konsertinspelningar och mycket kammarmusik. Bland de många guldkornen finns Sjostakovitjs första violinkonsert, med tonsättarsonen Maxim på pulten, samt den alldeles för sällan spelade ”Suite de concert” av Sergej Tanajev. På tre cd från Deutsche Grammophon (477 7479) samlas andra inspelningar, inte minst en strålande Prokofjevs etta med Kyril Kondrasjin som dirigent.

Mer läsning

Annons