Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat statligt stöd i nytt filmavtal

Annons
Efter otålig väntan och långdragna förhandlingar har den svenska filmbranschen till sist fått ett nytt filmavtal. När det nya avtalet börjar gälla 2008 får filmbranschen 528 miljoner kronor per år i stöd till produktion och distribution.


Branschens parter har varit ovilliga att satsa mer pengar på den svenska filmen, därför tvingades staten öka sitt bidrag till filmproduktionen. Av de 528 miljonerna kommer 310 ur den statliga kassan. Det innebär att det statliga stödet ökar med 32 procent.

Kulturminister Leif Pagrotsky var ändå nöjd med att avtalet var i hamn när han presenterade det på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

- Jag är mycket glad över att kunna presentera så stabila villkor och starka förbättringar för den svenska filmens utveckling. Det är viktigt för att våra filmer ska kunna hävda sig ännu bättre i den internationella konkurrensen. Jag ser det som en fördel att så här många parter kring svensk film kan enas om framtidssatsningar av det här slaget, säger han.

I avtalet slopas som väntat efterhandsstödet som varit en omdiskuterad del i det filmavtal som fortfarande gäller. Det nya avtalet påminner snarare om hur det såg ut innan det gjordes om 1999 under Birgit Friggebos tid som kulturminister.

Men det nya filmavtalet innehåller också nyheter. En av dem är att kraven på förbättrade villkor för kvinnliga filmare finns inskrivet. Filmbranschen har också lyckats skriva in sin kamp mot piratkopiering i avtalet. (PM)

Mer läsning

Annons