Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökenfilm utan underhållning

Vinjett: Film Filmstaden: Sahara Regi: Breck Eisner I rollerna: Matthew McConaughey, Steve Zahn, Penelope Cruz, Lambert Wilson, William H Macy, med flera

Annons
Äventyraren, skämtaren, före detta militären och rena rama MacGyver-killen Dirk är i Afrika på jakt efter ett skepp från det amerikanska inbördeskriget (!). Läkaren och biståndsarbetaren Eva försöker spåra en epidemi som tar kål på människor i Mali. Som av en händelse leder deras respektive sökande till precis samma sanddyn i öknen.
Dirk spelas av den krallige sydstatscharmören Matthew McConaughey och Eva av storögda Penelope \"viska med brytning\" Cruz. Båda deras roller är oerhört endimensionella. Dirk är bara intresserad av det gamla fartyget han letar efter och utsätter sig gladeligen för oerhörda faror. Och så fort Eva talar kommer antingen ordet \"världshälsoorganisationen\" eller \"epidemi\" ur hennes mun.
Sahara saknar således egentliga karaktärer, det är bara händelseutvecklingen som räknas, och en sådan film är väldigt svår att fastna för. Med fungerande personkemi kan det gå ändå, men McConaughey och Cruz skulle lika gärna kunna spela i var sin film, så lite händer mellan dem.
Steve Zahn och Rainn Wilson har en del roligheter för sig i sina biroller och filmen är bitvis bekvämt underhållande och bekymmerslös, men så kommer något som ska vara på riktigt inbördeskrig, miljöförstöring eller den övriga världens nonchalans inför problemen i Afrika. (Det sistnämnda ter sig en aning ironiskt när man ser filmen ett par dagar efter Live 8-galan.) Detta är förstås befängda inslag i en film där hjältarna undkommer varje kula och allt går precis så rätt som det behöver göra för att äventyret ska kunna gå vidare.
Logik och allvar står inte särskilt högt i kurs. Dessvärre är även underhållningsvärdet lågt.

Mer läsning

Annons