Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycklig kärlek Part II med Lost Patrol

Annons
Olyckliga texter till musik som sprätter lika glatt som en ungkalv på vårbete. När Dennis Lyxzéns Lost Patrol är tillbaka med album nummer tre spars det inte på powerpopkrutet.


På en demo någonstans hemma hos Dennis Lyxzén finns en hel skiva med färdiga politiska sånger i singersongwriterstil. Under andra omständigheter hade den blivit uppföljaren till Lost Patrols första album, den politiska "Music in the key of resistance" från 1999. 2003 kom i stället "Songs about running away" som uteslutande handlade om olycklig kärlek efter en separation - ett oväntat tema för den vanligtvis så ilsket agiterande Dennis Lyxzén. När han och Lost Patrol nu är tillbaka med tredje albumet "The Lost Patrol Band" visar det sig att kärlekstemat inte var någon parentes. Även den nya plattan behandlar saknaden och frustrationen efter det avslutade förhållandet.

- Det är ett stort ämne att ta upp. Det var väl ett ämne som inte är färdigbehandlat än. På förra skivan fanns det en desperation i det, nu finns det lite mer perspektiv, lite bättre självinsikt, säger Dennis Lyxzén.

Musikaliskt är dock "The Lost Patrol Band" motsatsen till olycka. Plattan är från början till slut en smärre orgie i gladstudsig powerpop med blinkningar åt Buzzcocks och Ramones, som nästan fungerar som en avledande manöver från texternas bistra innehåll. Den här gången har tyngden också lagts på att presentera Lost Patrol som ett band snarare än ett soloprojekt. Bandet består av bland andra Anders Stenberg och Jonas Lidström från framgångsrika Deportees.

- Jag har aldrig varit bekväm med att vara solo. Inte ens när jag gjorde soloskivor så ville jag ju använda mitt namn. Kollektivism är sjukt viktigt för mig. Att göra saker tillsammans är alltid bättre än att göra det ensam. Jag gillar idén med ett band, när man är ett gäng, samhörigheten, att man gör något tillsammans.

Dennis Lyxzén har skrivit merparten av låtarna på "The Lost Patrol Band", men arbetsprocessen fungerade mer som ett bands den här gången. Idén var att göra en mer välplanerad skiva där varje låt fick ta tid, i motsats till det förra albumet som byggde mer på "spontanitet och det levande". Dennis Lyxzén talar om att lära sig själva hantverket och kommer in på ett resonemang om kreativitetens vara och icke vara.

- Många tror att skriva låtar är något man bara gör, men det får man lära sig precis som allting annat. Vår kultur har en myt om konstnären som sprudlar av kreativitet. Men kreativitet är något som man sätter sig ner och tar sig för. Det är klart att vissa människor har mer idéer eller är bättre på att spela gitarr och sjunga, men på det stora hela handlar det om att repa och träna.

Mellan tuggorna på en veganlunch bestående av potatismos och grönsaksbiffar berättar Dennis Lyxzén om Lost Patrol som stället där där han får utlopp för sådant som inte platsar i hans ordinarie band, det politiskt medvetna (International) Noise Conspiracy.

- Jag ska väl inte säga att Lost Patrol är en axelryckning, utan mer "fan vad kul!". Med Noise Conspiracy är varje textrad en vånda, men med Lost Patrol så gör vi det bara och så får man se vad det blir. Två år senare kanske man känner att det inte var den bästa idén, men vi har i alla fall gjort det. Det är det jag tycker är kul, att det är rätt opretentiöst.

Bandet verkar fungera lite grann som en ventil?

- Ja, det blir det ju. Noise Conspiracy är blodigt jävla allvar. Det är livet självt. Men ibland är vi lediga i två månader och då blir jag rastlös och vill gå ner i replokalen. Med Lost Patrol kan jag göra vad jag vill och ingen kan säga att jag har sålt ut. Det är på våra egna villkor helt och hållet. (PM)

Anna Hedlund


Fakta Lost Patrol:

Medlemmar: Lost Patrol som började som Dennis Lyxzéns soloprojekt fungerar nu som ett band. Där ingår förutom Dennis Lyxzén själv, basisten Robert Pettersson (The Regulations), trummisen André Sandström (tidigare DS-13), gitarristen Anders Stenberg (Deportees), keyboardisten Jonas Lidström (Deportees). Stefan Granberg (Randy) medverkar på albumet men är inte officiell medlem.

Diskografi: "Music in the key of resistance" (1999), "Songs about running away" (2003).

Aktuella: Lost Patrol släpper nya albumet "The Lost Patrol Band" den 18 april. Någon gång under våren blir det troligen en Sverigeturné och kanske även en vända till Tyskland.

Mer läsning

Annons