Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycksbådande Queenslandwestern

Filmstaden (Draken): The proposition
Regi: John Hillcoat
I rollerna: Ray Winstone, Guy Pearce, Emily Watson, Danny Huston, med flera

Annons
Betyg: 4

The proposition utspelar sig i Australien under 1880-talet, ett land fyllt av konflikter. De vita tar sig friheter med aboriginerna, delar av urbefolkningen samarbetar med kolonialmakten vilket leder till mer våldsamheter, och britterna har sina klassmotsättningar med sig från andra sidan jordklotet.

Lika enkelt som genialiskt sätts berättelsen i rörelse med titelns propå, The proposition. En officer i den engelska kolonialmaktens tjänst, Stanley, griper två av de tre ökända bröderna Burns, skyldiga till ohyggliga våldsbrott. Stanley lovar mellanbrodern Charlie, spelad av Guy Pearce, att han och hans yngre bror ska slippa galgen om Charlie dödar den äldsta och mest våldsamma brodern Arthur, spelad av Danny Huston, mannen med det diaboliska ansiktet.

Stanley, underbart porträtterad av Ray Winstone, lever strax utanför det lilla samhället med sin fru Martha, spelad av Emily Watson. Innanför tomtens staket försöker de återskapa sitt gamla England. De odlar blommor, dukar upp fina middagar och klär upp sig till jul, men utanför gassar en hänsynslös sol över ett ökenlandskap präglat av brutalitet. Rosorna och buskarna runt huset är lika dödsdömda som Stanleys förhoppningar om ett mer civiliserat samhälle.

Regissören John Hillcoat och manusförfattaren Nick Cave, mer känd som sångare och låtskrivare, gjorde sin första film tillsammans 1988. Här skapar de en fascinerande Queenslandvästern som är lika stillsam som den är våldsam. Och som vanligt i en text av Nick Cave duggar de bibliska referenserna tätt - som brodermord, hämnd och förlåtelse.

Det karga landskapet, vackert fotograferat av Benoît Delhomme, spelar en viktig roll i The proposition och det är nästan så att värmen känns och flugorna kliar. Alla rollfigurer är märkta av klimatet och sargade av konflikter, de är liksom brända både på ytan och inuti. Alla utom Martha. Men även hon ska visa sig vara en del av den blodtörstighet som tycks övervinna allt, oavsett hur mycket ont eller gott det finns i människan.

Mer läsning

Annons