Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödig men bra ändå

Annons
Man kan tycka att Game Boy Micro är det onödigaste som släpps sedan Tetris Worlds, till och med jag tyckte det när konsolen utannonserades. Nintendo hade redan släppt två olika versioner av Game Boy Advance där den sista, SP, var i det närmaste fulländad.
Min sambo var ännu mer negativ och försökte hindra mig från att köpa den. \"Köp någonting annat i stället Sofia, några andra spel, en slimmad PS2 eller ett sällskapsspel vi behöver inte en Micro!\". Det enda han lyckades styra över blev dock färgvalet, från att först varit låst till en Ipod-matchande silverfärgad Micro promenerad jag hem med en blå, som dessutom lika gärna kunnat vara rosa.
Tittar man på Micron, oavsett färg, är det svårt att förstå hur den är gjord av samma Nintendo som gav oss den hysteriskt fula Nintendo DS i våras. Där DS är stor, ful och ogenomtänkt rent formmässigt, så är Micro en estetisk fulländning som redan börjat bli bästis med min PSP.
De två pratar om saker som ingen annan konsol förstår. Micros största försäljningsargument är utan tvekan dess yttre. Den är snygg som få och ingenting man skäms över att plocka fram.
Det finns en nackdel med Micron (och det är inte namnet som ur sitt sammanhang lätt förknippas med en hushållsapparat) den kan bara spela Game Boy Advance-spel. Den kan inte spela någonting till DS eller till de gamla formaten utan bara, bara GBA-titlar.
Fast frågan är hur \"bara\" det egentligen är. I och med mitt köp av Micro började jag återupptäcka formatets spelskatt och det är faktiskt chockande att se hur många bra spel som släpptes. Man anklagar nämligen Game Boy Advance rätt ofta för att bara vara en konverteringsmaskin dit gamla avdankade Super Nintendo-spel förpassades. Någonting som stämmer till viss del, men när man hittar Zelda A Link to the Past, Donkey Kong Country och Super Mario World bland konverteringarna så är det dumt att klaga.
Dessutom finns det många exklusiva spel. Som gothtrion Castlevania, strategiessen Advance Wars 1 & 2 samt knasiga Wario Ware Inc. Eller varför inte Metroid Fusion, Mario & Luigi och Fire Emblem? Nintendo utvecklade grymma spel till Game Boy Advance och ett av de absolut bästa var Mario Kart Super Circuit. Nu när jag spelar uppföljaren till DS blir jag överlycklig varje gång en Super Circuit-bana tittar fram. Även om alla andra racingspel var totalt urusla gjorde det ingenting när Mario Kart fanns.
En annan personlig favorit som nästan ingen pratar om längre är Kurukuru Kururin. Ett urgulligt men hysteriskt svårt helikopteräventyr där det gällde att styra Kururin i hans sökande efter familjen. Hittar du det, vilket kan vara lite svårt nu, så köp det.
Och en Game Boy Micro, såklart, för den ökar spelupplevelsen markant.

Mer läsning

Annons