Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operaår med "Ringen" och "Svall"

Annons
I september är det dags. Då får "Rhenguldet" i Dramatenchefen Staffan Valdemar Holms regi premiär på Kungliga operan. För tredje gången på 100 år ger sig operahuset på Wagners "Ringen". Operaåret bjuder även på en ny svensk opera om hedersmord samt nya uppsättningar av "Trubaduren" och "Manon".


Wagner har spelats på Stockholmsoperan sedan 1860-talet. "Rhenguldet" hade Sverige-premiär i huset redan 1907. Nu satsar man åter på att genomföra "Ringen", ett projekt som operachefen Anders Franzén kallar "operans olympiad".

Att Holm ska stå vid rodret och hans fru Bente Lykke Møller för scenografin har varit klart i flera år. I februari följer "Valkyrian" och under säsongen 2006/2007 kommer "Siegfried" och "Ragnarök", de sista delarna i Richard Wagners drygt 15 timmar långa gudaepos.

Tonsättaren Daniel Börtz och Claes Fellbom, som har skrivit librettot, vill med musikens kraft försöka förmedla en djupare förståelse av det tragiska fenomenet hedersmord i sin nya opera "Svall" som får premiär i mars nästa år.

- Det blir politisk teater genom att operan är en kraftfull kommentar till den verklighet som finns omkring oss. Den blir också ett drömspel, annars kan man inte skildra en så hemsk verklighet, säger Stefan Johansson som arbetar med dramaturgin.

Huvudrollen Fadela bygger på en känslig sammanvävning av de unga kvinnorna Fadimes och Pelas livsöden. Båda mördades av nära släktingar sedan de brutit mot familjernas livsmönster. Rollen som Fadela ska göras av Katarina Giotas.

- Fadela faller offer för gamla sedvänjor som inte har mycket med religion att göra, men som nu plötsligt dyker upp i Västeuropas förorter. Brotten begås av män som har blivit så hårt trängda i sina nya länder, utan jobb, utan språk och med barn som vänder sig ifrån dem. Det är så sådana här fruktansvärda kontrollkonflikter kan uppstå, säger Stefan Johansson.

"Svall" blir Kungliga operans första samarbete med Norrlandsoperan i Umeå som ställer sin orkester till förfogande. Efter Stockholm går föreställningen på Sverigeturné i Riksteaterns regi.

Även Kungliga baletten satsar på Wagner under spelåret. I mars nästa år blir det urpremiär på "Tristan", ett verk av den polske koreografen Krzysztof Pastor, numera verksam i Holland. Det är en samtida tolkning av den eviga berättelsen om omöjlig kärlek till Wagners musik i arrangemang av Henk de Vieger.

En försmak av Wagner bjuder Hovkapellet på redan den 20 augusti i Vitabergsparken i Stockholm. Det blir en snabbversion av "Ringen" som klaras av på 60 minuter i de Vigers arrangemang.

16 baletter av 16 koreografer från fyra länder blir resultatet av det samnordiska projektet Noko där Kungliga baletten ingår tillsammans med de nationella balettkompanierna i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Koreograferna Christel Johannessen, Susanna Leinonen, Kim Brandstrup och Birgitta Egerbladh gör nya verk som Kungliga baletten framför på Dansens hus i oktober.

Helt ny för svensk publik är den kanadensiske koreografen Matjash Mrozewski som skapat verket "Dreamland för sju svenska dansare som får premiär den 4 november. Det ingår i en balettkväll tillsammans med spanjoren Nacho Duatos "Por vos Muero" som samtidigt får Sverige-premiär.

Det har gått 45 år sedan "Trubaduren" av Verdi spelades på Operan. I maj nästa år blir det premiär för en uppsättning i regi av Wilhelm Carlsson och med Hillevi Martinpelto som Leonora.

Ny är också uppsättningen "Manon Lescaut", en av Puccinis mest intressanta operatragedier om en ung kvinnas väg till prostitution och död. Premiär i december.

För första gången ska Kungliga operan på försök ge föreställningar även på söndagar. Fem söndagsmatinéer orkar man med under spelåret med start söndagen den 18 september med baletten "Pippi Långstrump". Bellinis "Norma" och Puccinis "Tosca", som nu åter tas upp på repertoaren, ska också spelas på söndagar.

Nästa år har det gått 250 år sedan Mozarts födelse. Det firar Operan med nypremiärer för "Figaros bröllop" och "Trollflöjten" i oktober och december.

Kanske får vi se fler svenska världsstjärnor på Kungliga operan inom de kommande åren. I hopp om att bättre kunna välja de sångare och dirigenter han vill ha är operachefen Menno Feenstra i full gång med planeringen för de närmaste fem spelåren.

- Det är helt nödvändigt om vi ska kunna behålla de bästa svenska sångarna på Kungliga operan där jag anser att de hör hemma. Andra operor planerar just nu för säsongen 2009/2010. Det måste vi också göra annars får vi nöja oss med dem som blir över, säger Menno Feenstra.

På grund av sin framförhållning kan han lova att världsstjärnan Anne Sofie von Otter, som nyligen gästade Operan i Ravels "Spanska timmen" är tillbaka spelåret 2006/2008 i Glucks "Orfeus och Eurydike". Vår andra stora mezzosopran Malena Ernman kommer även hon till Operan samma säsong. (PM)

Mer läsning

Annons