Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opluggad Pugh möter Laleh

Annons
Efter förra sommarens intensiva gigantturné tillsammans med Gyllene Tider drog sig Pugh Rogefeldt tillbaka med sin gitarr. Nu återvänder rockveteranen med "Opluggad", hans första akustiska skiva.


På "Opluggad", som släpps den 29 juni, har Pugh Rogefeldt blandat hittar som "Dinga Linga Lena" och "Bolla och rulla", med mer okända låtar som "Visan om Bo" och "Dinosaurie". Gemensamt för låtarna är att de framförs på ett helt nytt sätt. Det är akustiskt och mer avskalat än tidigare.

- Jag var först tveksam till att göra dem på det sättet, trots att det var så låtarna gjordes från början, när jag skrev dem. Det kändes för naket och utlämnande, säger Pugh Rogefeldt, där han sitter i en mörk skinnsoffa i en studio på Kungsholmen i Stockholm.

Rogefeldt spelade in låtarna på Gotland under våren, tillsammans med producenten Jan-Erik Johansson, mer känd som "Eggis". Men det tog några dagar innan det lossnade. I skivkonvolutet skriver han att det var "som att växla ner en Volvo 145:a från fyran till tvåan."

- Jag var tvungen att komma över ovanan att göra låtarna på det här sättet, säger han. Men sedan sprutade låtarna fram. Det kändes bra att sätta sig med bara en akustisk gitarr efter förra sommarens kompakta och rätt slitsamma turné. Jag kände att det var rätt tillfälle att göra något annorlunda

På skivan medverkar även Laleh, en av vårens mest hyllade debutanter, och Stefan Sundström. Laleh ger till exempel klassikern "Jag är en liten gosse" en helt ny dimension medan Stefan Sundström sätter sin högst personliga prägel på "Mitt bästa för dej".

- Sundström känner jag sedan tidigare. Jag har länge varit fascinerad av honom som person och hans kompromisslöshet. Sedan ville jag gärna ha med en tjej på skivan. Jag visste inte så mycket om Laleh men blev helt fascinerad av hennes röst när jag fick höra henne. Jag vill att det ska vara människor som låter speciellt och kände direkt att hon var rätt person.

En annan person som visade sig vara helt rätt var The Arks trummis Sylvester Schlegel. Rogefeldt ville ha en trummis som kunde låta annorlunda. Och det fick han.

- Jag tycker att det påminner om gamla jazztrummisar med mycket vispar och sådant, säger Pugh Rogefeldt samtidigt som producenten "Eggis" kommer förbi och sticker det purfärska albumet i handen på honom. Rogefeldt lyser upp.

- Det är första gången jag ser det och det är alltid lika kul att få se sin skiva första gången.

Det var 36 år sedan hans första album, den stilbildande "Ja dä ä dä", kom och det har hunnit bli otaliga fler sedan dess. Men än har mannen som var först med att sjunga rock på svenska inga planer på att lägga gitarren på hyllan. I höst väntar en avskalad, akustisk turné. Sedan ska Pugh Rogefeldt återvända till rocken och skriva låtar till ett nytt album.


Fakta

Namn: Pugh Rogefeldt

Ålder: 58 år

Bor: Gotland

Aktuell: med den akustiska skivan "Opluggad" (PM)

Mer läsning

Annons