Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord och några visor på Subörb

Annons
Subörb vill vara ett alternativ till musikfestivalerna. Med nycirkus, spoken word-poeter och dansakrobater lockas publiken till Alby. På torsdag invigs festivalen av samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.


Festivalerna har duggat tätt i Stockholms förorter den här sommaren. Efter musikfestivalerna Parklife, Blow up a panda och Hoodsfred är det nu dags för Subörb, som också parkerar utanför tullarna.

- I innerstan dränks allt eftersom det händer så mycket där hela tiden. Och det finns en poäng i att besökarna får åka till festivalen och komma till en ny plats. Hultsfred skulle inte vara samma sak om den arrangerades på Kulturhuset i city, säger Henric Herlenius, producent på Riksteatern/Jam som är en av dem som har satt samman festivalprogrammet.

Subörb är ett samarbete mellan Cirkus Cirkör, Riksteatern/Jam och Botkyrka kommun och den första festivalen arrangerades för två år sedan. Nu är det dags igen och i år har ordet fått en central plats. Bland annat kommer Danny Hoch som vid sidan av sitt eget skådespeleri ordnar en hiphopteaterfestival i New York.

- Jag är väldigt spänd på att se honom. Han går mellan en massa olika karaktärer och driver med hiphopstereotyperna och med sig sjäv. Han kan börja som latinokille och gå vidare till gangsterrappare. Danny Hoch har ett fantastiskt flöde i orden och är enormt rolig, säger Henric Herlenius.

En annan höjdpunkt i årets program är den koreanska dansgruppen Project Soul, som är ett hopplock av medlemmar från de bästa streetdancegrupperna i Korea. De kan också titulera sig världsmästare eftersom de vann danstävlingen "Battle of the Year" i Tyskland förra året.

- De har en respektlös inställning till breakdance och är mer influerade av kampsport. De är väldigt akrobatiska och i stället för att en snurrar på huvudet gör sju stycken det samtidigt, säger Henric Herlenius.

Bland de svenska namnen finns Catti Brandelius, som uppträder i sin senaste skepnad Profesora. Nycirkusens akrobatik kan beskådas när en grupp artister, som har gått utbildningen Cirkuspiloterna, uppträder under namnet Circusproject xxx.

Även om scenkonsten står i centrum bjuds besökarna också på musik. På lördagen uppträder både Laleh och Tingsek och på söndagen låter 19-åriga Shima Niavarani musiken möta poesin.

- Jag spelar gitarr när jag vill, när jag får ett infall. Det är en estradpoesiföreställning med musik till där jag driver med politiskt hyckleri, säger Shima Niavarani.

Hon har uppträtt på flera festivaler i sommar, bland annat i Hultsfred och Arvika, men Subörb ser hon särskilt fram emot.

- Det är så mycket nyskapande scenkonst så det är smickrande att få vara en del av det. Det ska bli skitkul. (PM)


Fakta: Subörb

Vad: Festival med nycirkus, hiphopteater, gatukonst, poesi och musik på programmet.

Var: I Alby, som ligger i Botkyrka kommun i Stockholm.

När: Den 11-14 augusti.

Mer läsning

Annons