Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öronproppar - den perfekta presenten

Annons
Tre fjärdedelar av 140 rockmusiker i Västsverige har hörselskador av något slag, tinnitus eller allmän ljudöverkänslighet. Jag såg det i ett TT-artikel förra veckan. Ruskiga siffror.
Min följdfråga blir nämligen: om man gjort samma undersökning bland samtliga tonåringar i samma område, hade tre fjärdedelar varit en relevant siffra då också? Troligen ...
Vi lever ju i öronsnäckans tidevarv med mobil, mp3-spelare och cd rätt in i örongången utan något som helst filter. Biograf och konsertljud ligger ofta på en bedövande nivå liksom larmet i klassrum och bespisningslokaler. Det kan ju egentligen bara sluta på ett sätt. Tusen och åter tusen unga kommer sannolikt att leva vuxenlivet med en stråkorkester i huvudet, en orkester som vägrar sluta spela oavsett om det är natt eller dag. Ett evigt vinande. Jag vet ...
Men äntligen börjar det hända saker i ämnet. I Göteborg pågår ett projekt som snabbt kom fram till att genom att öka antalet högtalare (ger jämnare ljudbild) och omplacera dem i den aktuella lokalen, kunde risken för hörselskador minskas. Det låter ju enkelt, vilket föranleder frågan; vad i hela friden har landets ljudtekniker haft för sig genom åren? Nog borde dom väl ha vetat? Hur många ungdomar hade kunnat räddas?
Jag vet att det är en känslig fråga. När 90-decibelgränsen infördes för många år sedan fanns det artister som faktiskt lämnade scenen i protest. Dom lyckades med sitt barnsliga uppsåt. Istället för att visa kurage och emot så gick arrangörerna snällt gick i fällan av rädsla för konflikter med sin publik. I dag har Socialstyrelsen medgivit 100 decibel som gränsvärde och här står vi nu med en hörselskadad generation. Skönt att diskussionen går igång igen tackvare de lyckade testerna med projektet i Göteborg. Räddas de som räddas kan!
Jag tycker för övrigt att det här är en föräldrafråga också. Lika självklart som att berätta om preventivmedel för sin tonåring, lika självklart är det att informera om riskerna med hög ljudvolym. Varför inte köpa ett par godkända öronproppar som överraskningspresent inför sommaren?

Tilll sist ...
... noterar jag att Sundsvall förfogar över massor av sångbegåvade tjejer. Susanne Jonssons singel DobaDoba snurrar flitigt på spelaren, för att inte tala om Nina Jacobis hemsnickrade album. Det står flera lovande damer i kön
... får jag positiva rapporter om Martinez nya sångerska, Lillan Vestman. Kirunatjejen har bara hunnit göra en handfull spelningar med sitt nya band men får redan beröm. Spännande fortsättning följer.
... ser säkert många gitarrdiggare fram emot slutet av månaden då både Spotnicks och Violents står på samma scen i Tonhallen. Några kanske till och med hinner med The Shadows i Stockholm på fredag.

Mer läsning

Annons