Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ossler reagerar mot det tillrättalagda

Pelle Ossler hoppade av Wilmer X och blev kvitt sitt dåliga samvete. Nu är han tillbaka med ett snabbinspelat album som en reaktion mot det tillrättalagda.

Annons
Efter att ha släppt några soloplattor parallellt med medlemskapet i Wilmer X tröttnade Pelle Ossler på sitt dåliga samvete. Hösten 2003 hoppade han av bandet som han spelat med i hela sitt vuxna liv. Nyligen kom hans fjärde album Krank - det första soloalbumet sedan avhoppet. Och nu har han närmat sig ett uttryck han har letat efter.
Jag har en idé som jag vill dra till sin spets och som jag har hållit på med ända sedan Desorienterad. Och jag är nog närmre än någonsin nu. Det är en känslomässig grej, ett tillstånd med ett ständigt närvarande hot och oro oavsett om låten går i dur eller moll. Det är sådant jag går igång på själv när jag hör en platta, just den annalkande faran, det mörka hålet man riskerar att ramla ner i, säger Pelle Ossler.
Egentligen ville Pelle Ossler spela in sin nya skiva i idolen Howe Gelbs (Giant Sand) studio i Arizona. Kontakt hade skapats mellan honom och teknikern i studion i Arizona, men i slutändan bestämde sig Pelle Ossler för att avstå från det ekonomiskt riskfyllda projektet.
Men trots den stockholmska inspelningsmiljön svävar ändå en otvetydig air av Giant Sands och Calexicos andar över den nya plattan där vemodiga gitarrer och viskande trumkomp vandrar sida vid sida med gråkantade texter.
Jag tror att det finns en fascination för filmer och spökhistorier i botten. Jag tänker i bilder eller små filmer när jag gör musik, där text och sound speglar samma färger som de här filmerna. Ofta är de i grått kan jag säga, skrattar Pelle Ossler och fortsätter:
Jag vet inte varför jag går igång på det. Men man är översköljd av färger, vita tänder och glada brunbrända ansikten och så vet man att det där är så förljuget att man får huvudvärk. Jag har till och med slängt ut min tv, jag orkar inte se på eländet!

Släktskap med Giant Sand
Han känner ett stort släktskap med band som Giant Sand och Calexico, och berättar hänfört om aha-upplevelsen han fick när han återupptäckte Giant Sands musik efter ett par decenniers uppehåll.
Jag blev helt tagen, det var ju precis det jag var inne på med Desorienterad. Jag kände igen de där spöklika rummen och tystnaden i det. De skumma texterna, ödsligheten och det karga, precis det jag letat efter. Det fanns där fast 20 gånger bättre än vad jag lyckades göra.
Krank är en avskalad historia med mjukt trum- och kontrabaskomp, inspelad med hans nya band under totalt två dagar i Atlantisstudion i Stockholm. Tanken var att försöka fånga det som uppstår när ett band bara ställer sig i studion och spelar rätt upp och ner, utan pålägg i efterhand.
Detta skulle bli relativt billigt och smärtfritt, och samtidigt skulle vi få till en närvaro och livekänsla som nästan inte finns nu med datainspelningstekniken där allt nästan verkar går ut på att fixa och tillrättalägga. Det här blev som en reaktion mot det och det kändes så rätt. Det hörs tydligast i till exempel Vägen är stängd där man verkligen hör suset från inspelningsrummet. Det går inte att fejka i en maskin.
Även om texterna rör sig i mörkare trakter, tycker Pelle Ossler själv att skivan är hans mest lättillgängliga hittills. Han passar också på att leka lite med etablerade bilder på skivan. I Små ljus har han låtit sig inspireras av Blinka lilla stjärna. - När mina små barn ska gå och lägga sig så brukar jag sitta och spela för dem. Och jag kom på vilken otroligt vacker och stor visa Blinka lilla stjärna är. Den blev så stor för mig där i mörkret. Jag ville ha en egen Blinka lilla stjärna som såklart blev mycket mer komplicerad.
Nu njuter Pelle Ossler av att spela med sitt nya band som består av Christian Gabel på trummor, Benjamin Quigley på kontrabas och Conny Nimmersjö från Bob hund/Bergman Rock på gitarr.
I maj följs Ossler och Nimmersjö åt ute på vägarna då Pelle Ossler agerar uppvärmare åt Bergman Rock på deras turné. Efter många år på turné, tycker han att turnélivet har förlorat sin charm. Men spelglädjen är intakt.
Att stå på scen är fortfarande nervöst, men det är häftigt att man tar sig igenom det gång efter gång. Man övervinner sig själv varje gång man har genomfört det.

Fakta Ossler
Bakgrund: Pelle Ossler var gitarrist i Wilmer X i nästan två decennier, men hoppade av 2003.
Diskografi: Hotell Neanderthal (1997), Desorienterad (2001) och Den siste som kom ut (2002).
Aktuell: Med sitt fjärde album Krank, och turné med Bergman Rock i maj.

Mer läsning

Annons