Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östergren nominerad till årets Augustpris

Annons
Det hetaste förhandstipset löd: Klas Östergren. Och visst fanns Östergren med bland de nominerade till årets Augustpris - även om han själv lyste med sin frånvaro på presskonferensen.


Hans namn viskades i korridorerna på Postmuseet i Stockholm redan innan måndagens presskonferens satte i gång. Klas Östergren var den i särklass mest förhandstippade av årets nominerade till Augustpriset - och lär behålla sin favoritstatus fram till Svenska förläggareföreningens prisutdelning den 5 december i Berwaldhallen.

Östergrens "Gangsters" passar nämligen precis in i konceptet för hur en Augustvinnare ska se ut. Det är en kritikerrosad storsäljare skriven av en medelålders man. Statistiken för Augustpriset talar sitt tydliga språk. Under prisets 16 år långa historia har det bara delats ut till kvinnliga författare fyra gånger - och då har Kerstin Ekman dessutom fått det två gånger.

Men det är svårt att anklaga juryn för årets svenska skönlitterära bok för var sig diskriminering eller populism. Bland de sex nominerade är det egentligen bara "Gangsters" och möjligen den finlandssvenska författaren Monika Fagerholms roman "Den amerikanska flickan" som kan ses som potentiella storsäljare. Övriga böcker i den skönlitterära kategorin ses snarare som smala i bokbranschen. Det handlar om diktsamlingen "Job" av Kristian Lundberg, kvinnoromanen "Simone de Beauvoirs hjärta" av Ann-Marie Ljungberg, veteranen Per Gunnar Evanders starkt självbiografiska "I min ungdom speglade jag mig ofta" och Lotta Lotass poetiska och mycket originella "skymning:gryning".

- Vi har försökt finna en form där de sex nominerade tillsammans ska vara framstående i sin kategori. Det är ingen tioitopplista, utan vi har försökt ge det något slags helhetsperspektiv, sade den före detta kulturministern Bengt Göransson, ordförande i den skönlitterära juryn, som förklaring till valet.

Det är tredje gången som Lotta Lotass nomineras till Augustpriset. Men själv har hon inga förhoppningar om att vinna det.

- Varför? Jag tycker att de andra är bättre, sade hon med ett stort leende. Per Gunnar Evander är en av mina stora favoritförfattare, det största i dag är att få träffa honom!

Per Gunnar Evander är debutant i Augustsammanhang, men knappast någon dununge inom litteraturen. Han debuterade för 40 år sedan och har skrivit mer än 30 böcker.

- Jag blev överraskad över att ha blivit nominerad. Men det är klart att det medför glädje, sade han. Det är alltid bra med god kritik och att bli nominerad till priser, det är alltid en uppmuntran. Sedan är det en annan sak att det här knappast är någon glad bok. Den handlar bland annat om min dotters död som inträffade när hon var 16 år.

En annan debutant är Åke Edwardson, som annars är mest känd för sina deckare. Han har nominerats för sin första barnbok "Samurajsommar". Hans vuxenböcker har aldrig tagits ut till tävlan om Augustpriset, men den spännande skildringen av den småländske samurajen Kennys kollosommar valdes omedelbart ut i barn- och ungdomsbokskategorin.

- Det känns inte bara väldigt roligt utan också viktigt för mig att min femtonde bok, som är den första som är renodlat skriven ur tio till tolvåringars perspektiv väljs ut, sade Åke Edwardson.

- I skrivandet handlade det om att hitta rätt och bli tolv år igen. Och det har jag tydligen gjort. Jag hoppas att jag ska kunna skriva fler barnböcker. Av rent personliga skäl vill jag gärna återvända till den åldern igen.

Åke Edwardson tävlar mot bland andra Barbro Lindgren och Eva Erikssons "Dollans dagis", DN-tecknaren Stina Wirséns "Vem är arg?" och Bo R Holmbergs och Katarina Strömgårds nyskapande "Eddie Bolander & jag".

I fackboksklassen spretar det som vanligt ordentligt i ämnesvalen. Här konkurrerar uppslagsverk om fjärilar med en historisk skildring av Stockholm och ett personligt vittnesmål om hur en familj drabbades av nazismens judeförföljelse. I fackboksklassen är det inte alls lika lätt att förhandstippa en vinnare som inom skönlitteraturen

Men för vinnarna gäller samma mekanismer, oavsett kategori. Augustpriset har, trots en inledande skepsis från bland annat medierna, utvecklats till en kassako för bokbranschen. Ett pris innebär kraftigt ökad försäljning. Numera räknas Augustpriset till och med som viktigare för bokförsäljningen än Nobelpriset. (PM)


---

NOMINERINGAR TILL AUGUSTPRISET 2005:

Skönlitteratur:

"I min ungdom speglade jag mig ofta" av Per Gunnar Evander

"Den amerikanska flickan" av Monika Fagerholm

"Simone de Beauvoirs hjärta" av Ann-Marie Ljungberg

"skymning:gryning" av Lotta Lotass

"Job" av Kristian Lundberg

"Gangsters" av Klas Östergren

---

Fackböcker:

"Den nya kvinnostaden" av Nina Burton

"Ninas resa" av Lena Einhorn

"I barnets hjärna" av Hugo Lagercrantz

"Americanos" av Magnus Linton

"Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna - Fjärilar" av Claes U Eliasson,

Nils Ryrholm, Ulf Gärdenfors, Martin Holmer och Karl Jilg

"Stockholm 1851" av Thomas von Vegesack

---

Barn- och ungdomsböcker:

"Gummi-Lisa hittar hem" av Anna Bengtsson

"Näktergalens sång" av Stefan Casta

"Samurajsommar" av Åke Edwardson

"Eddie Bolander & jag" av Bo R Holmberg och Katarina Strömgård

"Dollans dagis" av Barbro Lindgren och Eva Eriksson

"Vem är arg?" Av Stina Wirsén

---

Lilla Augustpriset:

"Helgpappan" av Elin Bernerson, Löttorp

"Sök heligheten - finn dig själv" av Ronja Boije, Korsholm, Finland

"Viskningar" av Mårten Hammarlund, Nyköping

"Barnet" av Lovisa Kjerrgren, Älvsjö

"Månstråle" av Sandra Larsson, Vimmerby

"Så lik Kelly MacDonald", av Karl Lundengård

"Kontraster" av Maria Rasmussen, Mölndal

"MTV - ett farligt hot" av Isabelle Ståhl, Ägenholm

"Ett år i Paris" av Anna Thulin, Hammenhög

"Jag kommer ihåg allt" av Freja Wagner, Umeå

Mer läsning

Annons