Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östergrens "Gangsters" hyllas av kritikerna

Annons
Klas Östergrens nya roman "Gangsters" väcker förtjusning hos landets kritiker. "En skandal och en häpnadsväckande roman", skriver Dagens Nyheters Jonas Thente medan Caj Lundgren i Svenska Dagbladet kallar den för "en sann diktarvision".

Östergrens beslut att skriva en uppföljare till den hyllade romanen "Gentlemen" som kom ut 1980 har följts av stora förväntningar. Skulle han skriva en lika bra bok så här 25 år efteråt? Enligt kritikerna är svaret på den frågan ja - om än med vissa invändningar, bland annat från Göteborgs-Postens recensent. "Gangsters" har inte särskilt mycket gemensamt med "Gentlemen" - den muntra berättelsen har förbytts i nattsvart dystopi.

"Det krävs ett otidsenligt mod att göra det som Klas Östergren nu har gjort. Att återkomma efter 25 år och som mogen man dekonstruera det som ynglingen skapat är vansinne", skriver Jonas Thente i Dagens Nyheter, men konstaterar att vansinnet är parat med ett stort mått förnuft.

Sydsvenskans kritiker Daniel Sandström liknar Östergren vid boxaren Muhammad Ali: "Skillnaden mellan böckerna är som skillnaden mellan Cassius Clay och Muhammad Ali. Otvivelaktigt var den yngre Clay en snabbare och rappare boxare, men den äldre Ali hade ett större hjärta, ett annat mod. Ali kunde ta stryk, det var i själva verket så han vann." (PM)

Mer läsning

Annons