Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämningar avtar — men Portugisiska bränder flammar upp

Från Bern till Bukarest kämpade på lördagen tusentals frivilliga med att städa undan bråte som den senaste veckans regnutlösta översvämningar lämnat efter sig.
I Portugal flammade dock skogs- och buskbränder upp ännu en gång.

Annons
Minst 70 människor har dödats av vattenmassorna i Centraleuropa.
Men nu anses risken för att byggnader i den gamla stadskärnan i Schweiz huvudstad Bern ska kollapsa vara borta, så de flesta av de 1 100 invånarna har släppts tillbaka in till sina hem trots att vatten- och elförsörjningen fortfarande är utslagen.
 Översvämningsrisken har avtagit, men nu väntar ett mycket omfattande uppstädningsarbete, sade Bernpolisens talesman Franz Märki, enligt Reuters.

Inga skadade
I södra Tyskland står fördämningarna byggda av 1,5 miljoner sandsäckar kvar längs Donau, vilket förhindrat allvarligare översvämningsskador i Regensburg.
I södra Österrike fortsatte skyfallen under natten till lördagen. Det resulterade i fler jordskred och översvämningar, men inga människor tros ha skadats.
Vägar upp till turistmålen i Tyrolen har öppnats igen, men inte för tung trafik. Även S:t Gotthardtunneln, Schweiz stora vägpulsåder under Alperna, har öppnats efter att ha varit stängd i fem dygn.

Blossade upp
I Portugal är det tvärtom snustorrt i markerna, och där fortsätter den bistra kapplöpningen med bränderna: Flammorna nedkämpas under nattens svalare timmar, för att blossa upp igen när solens hetta återkommer.
De sju stora bränder som flammat upp i fredags kämpades åter ner av brandmän och andra styrkor på lördagen. Men knappt hann myndigheterna utropa att läget var under kontroll förrän eftermiddagssolen åter satte fart på sex pyrande brasor, i Bragança i norr och i Guarda och Leira i centrala Portugal.
Enligt den portugisiska polisen är ungefär var femte skogs- och buskbrand anlagd, medan de flesta utlöses av mänsklig försumlighet.

Mer läsning

Annons