Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övralidspriset till Ronny Ambjörnsson

Annons
Författaren och professorn Ronny Ambjörnsson tilldelas årets Övralidspris som delas ut till minne av Verner von Heidenstam. I juryns motivering poängteras hans förmåga att "i det förflutnas tankemönster och utopier urskilja samtidens ansikten".

Ronny Ambjörnsson blev känd för den stora allmänheten med sin självbiografiska bok "Mitt förnamn är Ronny" 1996 och som författare har han även gjort sig känd för böcker som "Den skötsamme arbetaren", "Mansmyter" och två verk om tänkandet under antiken och medeltiden: "Människors undran" och "Tankens pilgrimer". Men han har också en lång akademisk karriär bakom sig och verkar sedan en längre tid som professor i idé- och lärdomshistoria vid Umeå universitet.

Priset han får delas ut av Övralidsstiftelsen och går vartannat år till en skönlitterär författare och vartannat år till en forskare inom humaniora eller en essäist. Bland tidigare pristagare märks bland andra Harry Martinson, Lars Gyllensten, Kerstin Ekman och Birgitta Trotzig. Ronny Ambjörnsson får ta emot priset den 6 juli på Verner von Heidenstams Övralid. (PM)

Mer läsning

Annons