Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På annandagen uppstod returen

Annons

Jag orkade två JVM i ishockey. Det var kul, men nu håller det inte längre. Det har inget med det hafsiga – och roliga! – spelet att göra. Det är en språklig fråga.

Det kanske låter futtigt, men att gång på gång höra att en retur "uppstår" funkar inte. Eller att en spelare som har bra skott får avlossa "ett sådant". När Chris Härenstam säger att "Sverige övertygar i momentet fem mot fyra" så undrar jag om han får betalt per ord. "Momentet"?

Det är som att den äldsta svensken som fortfarande kan prata kommenterar några av landets yngsta landslagsspelare i hockey. Många menar att kontraster är meningen med livet, men här vete tusan. Det där journalfilmsspråket matchar inte William Nylanders dragningar.

Till Härenstams försvar så är uttryck som "retur uppstår" egentligen inte konstigare än det gamla Wikegårdska "skapa trafik". Jag är väl helt enkelt bara mätt på hockeysnack. Det och julskinka.

När expertkommentatorn Mikael Renberg använder "juniorhockey" som skällsord när han kommenterar just juniorhockey är det tack och adjö för mig, redan i den första matchen, mot Tjeckien på annandagen.

Jag sitter då och då och jobbar bredvid en språkkonsult. Hon säger ibland att jag är värre än henne. Värre. Ett konstigt omdöme egentligen, bara för att man råkat påpeka att det är skillnad på "dop" (kristen rit) och "namngivning" (någon eller något får ett namn). Så nu har hon den tvångstanken också. Den uppstår (!) så fort någon säger att hen döpt något, till exempel ett dokument i datorn. Då ser man framför sig hur en präst häller vatten över en .doc-ikon.

(Jag fick i min tur den här tvångstanken av hårdrocksnestorn på mitt första jobb. Tack som fan!)

Det är helt enkelt jobbigt att tänka på vad saker och ting faktiskt betyder. Ord "skickar signaler" för att använda hockeyspråk.

På måndag sänder SVT en krönika över sommarens fotbolls-VM. Direkt efter visas matchen mellan Ryssland och Sverige i JVM. Jag kan inte lova att jag inte kommer att se den, trots allt. Men jag kan lova att jag kommer att få konstiga bilder i huvudet om jag gör det. Bilder av returer som uppstår ur tomma intet. (Teleportation?) Eller av vägbyggen, där trafik skapas. (Sundsvallsbron?)

Associationsträning under ledning av Chris Härenstam. Risken är att jag missar själva matchen.

Mer läsning

Annons