Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På camping med Anna och Robert

/
  • Trångt, men mysigt. Livet i husvagnen kan bli trångt om man har många barn, men det är inget som bekymrar Gunnar, Anna Norberg, Albin, Teo, Robert Dröse eller Annika.
  • Annika grillar korv utanför föreställningen Campings husvagn i Vivstavarv. Annika och hennes make Gunnar är erfarna campare som inspirerade till musikalen.
  • Camping — Klart man ska ha husvagn är en musikalfars som spelas på Tonhallen under hela hösten. Producentparet Anna Norberg och Robert Dröse håller i trådarna.
  • Camping — Klart man ska ha husvagn är en musikalfars som spelas på Tonhallen under hela hösten. Producentparet Anna Norberg och Robert Dröse håller i trådarna.

—Förut så sa jag \"aldrig husvagn, det är inte min grej\", berättar skådespelerskan Anna Norberg. Tur att det är tillåtet att ändra sig — i höst får vi följa med Anna Norberg och partnern Robert Dröse på camping.

Annons
Camping har länge haft något av en tönt-stämpel. Filmen Vi hade i alla fall tur med vädret, Galenskaparnas Man ska ha husvagn och så vidare. Men faktum är att intresset för husvagn och camping har ökat de senaste åren, och Anna Norberg erkänner att trots det ogillande hon hade för husvagnslivet så har hon blivit biten. Nu är hon och producentpartnern Roberts Dröse vana campare och till hösten håller de i trådarna till musikalfarsen Camping Klart man ska ha husvagn, som de båda också spelar med i. Inspirationen fick de från Annika och Gunnar, två campingveteraner med fyra barn och tre hundar, som Anna Norberg och Robert Dröse träffade i Vemdalen.
Livet för oss är mötet med alla personligheter, säger Anna Norberg. Alla är vi så olika, så möts vi så här på campingen.
Robert Dröse håller med:
Mycket av charmen är frihetskänslan. Det är som att ha en båt, när man lägger ut från bryggan så är man fri. När man hakat på husvagnen och styr ut på vägen så kan man åka vart man vill.
Föreställningen utspelar sig på Drakälvens camping, en påhittad plats som skulle kunna vara vilken camping som helst i vår region. Där huserar familjen Ankarström och familjen Olsson, som båda har bott på campingen under många år. Familjen Ankarström tycker själva att de har en ganska hög social position på campingen, medan familjen Olsson är lite mer av det bohemiska slaget. Musikalen driver inte med husvagnslivet den hyllar det.
Vi kommer från en storstadsregion, och det finns en jätteskillnad i värdering, säger Robert Dröse. Här uppe lever folk för att kunna åka ut till stuga, åka ut med husvagnen eller köra skoter. I Stockholm har man nätt och jämt råd med hyran man kanske har råd att hyra ett torp någonstans. Men här uppe är det ett helt annat friluftsliv. Man värderar den delen av livet mycket mer.
Man hamnar lätt i att allt ska vara så perfekt. Men Annika och Gunnar har fyra barn, de löser alltid grejer trots att de är så många i en husvagn. Det är en sådan härlig inställning: \"vi löser det\", säger Anna Norberg.
Annika och Gunnar har campat tillsammans i 15 år, och innan det så har Annika campat hela sitt liv. De campar året om, men numera blir det mest på vintern. Att deras liv blivit inspiration till en musikal tycker de bara är roligt. Ännu har de inte sett föreställningen och bara läst delar av manuset. Men på premiären, i Tonhallen den 30 september, ska de definitivt gå.
Jag kommer att känna igen mig alla kommer att känna igen sig, säger Annika.

Mer läsning

Annons