Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paketering á la Christo och Jeanne-Claude

Annons
Slå in och knyt ihop. Det har blivit konstnärsparet Christo och Jeanne-Claudes signatur. Ända sedan 1960-talet har de arbetat med sina gigantiska projekt där så disparata objekt som Riksdagshuset i Berlin och delar av Pont Neuf i Paris har blivit inslagna. I sommar visar Grafikens hus i Mariefred förlagorna till några av parets senaste projekt.

Det är snart 50 år sedan Christo och Jeanne-Claude blev ett par och började göra konst tillsammans. Det som började ganska blygsamt, med små föremål inslagna i papper eller textilt material i slutet av 1950-talet eskalerade snart till monumental konst i ordets rätta bemärkelse. 1968 paketerade Christo och Jeanne-Claude in konsthallen i Bern och fortsatte med ett medeltida torn i Spoleto i Italien. Ett år senare slog de in kusten vid Little Bay i Australien - med hjälp av 90 0000 kvadratmeter tyg och 58 kilometer rep.

Så har det fortsatt genom åren, med det närmare 40 kilometer långa "Running fence" i Kalifornien, "Surrounded islands" - en grupp öar i Biscayabukten som omgärdats av lysande polypropylentyg - och det inslagna riksdagshuset i Berlin som höjdpunkter i en sällsynt konsekvent konstnärskarriär.

Som få andra konstnärer lyckas Christo och Jeanne-Claude få fullständig massmedial uppmärksamhet för sina verk. Det visade sig inte minst i februari i år när de invigde sin senaste installation, "The gates" i Central Park i New York. Under de 16 dagar som de brandgula "portarna" fanns i parken vallfärdade omkring fem miljoner människor till platsen.

På Grafikens hus stora sommarutställning visas dels en kollektion konstgrafik av Christo, dels får besökarna chansen att se hur Christo och Jeanne-Claude har tänkt när de har förfärdigat några av sina främsta projekt. Bland annat finns förlagorna till "Wrapped Reichstag" och "The Gates" med i utställningen. Här finns också ett antal fotografier av Wolfgang Volz som har följt parets arbete på nära håll. Utställningen pågår mellan den 29 maj och den 30 oktober. (PM)

Mer läsning

Annons