Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panflöjten har en undanskymd roll i det svenska...

Panflöjten har en undanskymd roll i det svenska musiklandskapet. Men det finns krafter som vill ändra på detta.
— Panflöjt är ett unikt instrument som man inte hör överallt. En dynamisk musik som kan vara både arg och glad, säger Dana Dragomir.

Annons
Ikväll besöker Dana Dragomir Selångers Kyrka för att bjuda på en akustisk spelning tillsammans med kapellmästaren Patrik Svedberg. Medan Dragomir ger prov på sin virtuositet på panflöjten ackompanjerar Svedberg på flygel och ibland dragspel.
Live spelar vi mycket blandad musik. Jag balanserar mellan pop, folk och mina egna hits. Dessutom spelar vi rumänsk folkmusik som publiken verkar älska, säger Dana Dragomir.
Förutom att turnera med denna liveuppsättning arbetar Dragomir för tillfället även med en ny skiva
Det är en skiva som bygger på ett koncept som jag inte vill avslöja. Jag började med skivan i januari och den ska vara klar innan midsommar så att den kan släppas till hösten.
Panflöjten består av 22 bamburör sammanfogade i en enda rad och räknas tillsammans med lyran som världens äldsta instrument.
Det som gör panflöjten så fantastisk är det unika, ljuvliga ljudet i varje bamburör, säger Dana Dragomir.
Enligt den grekiska mytologin var det fårherden Pan som skapade panflöjten. Pan, som var en busig kille med bockben använde flöjtens musik till att förföra unga flickor. Men tack vare den undersköna musiken blev Pan också skogen och herdarnas Gud. Och om Pan är flöjtens kung så är Dana Dragomir den kvinnliga motsvarigheten.
Hon föddes i Bukarest, Rumänien. Där studerade Dana Dragomir i åtta år klassisk piano på den statliga musikhögskolan innan intresset för panflöjt tog över.
Jag var inte så förtjust i piano men började spela för att min mamma tvingade mig. Men så blev jag fascinerad av panflöjt då två pojkar på musikskolan kunde behärska instrumentet. Så jag började spela, vilket var lite udda eftersom jag är tjej.
Panflöjten, som är Rumäniens officiella nationalinstrument, spelades nämligen enligt gammal tradition enbart av män. Så när Dana Dragomir accepterades och slog igenom i Rumänien var det en smärre sensation.
Det var mycket vilja, men också lycka över att få spela panflöjten. Jag hade tur som blev upptäckt redan vid 16 års ålder, vilket bara var två år efter jag börjat spela. Det gick visserligen fort, men jag har kämpat för att lyckas.
När Dana Dragomir lämnade Rumänien flyttade hon till USA i hopp om en karriär som bejublad panflöjtist.
Jag var i Las Vegas som gästartist och hade ett kontrakt på tre år men flyttade efter ett, då det inte gick så bra. I USA är det tuffare att slå igenom, men när man väl gjort det finns det fler möjligheter.
Istället bosatte Dana Dragomir sig efter genombrottet med låten Mio min mio i Sverige och Stockholm där en lång och lyckad karriär väntade.

Fotnot: Biljetter till Dana Dragomirs konsert går att köpa på Selångers Kyrka.

Bildtext: När det gäller panflöjt är Dana Dragomir den kvinnliga motsvarigheten till den grekiska Guden Pan.

Mer läsning

Annons