Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappaledig på låtsas

Annons
Eric Ericson gick direkt från sin egen pappaledighet till att spela huvudrollen som den pappalediga och minst sagt struliga Jonas i den nya svenska komedin "Som man bäddar".

- Jonas är en kille som försöker hitta sitt eget sätt att vara pappa på, säger Eric Ericson.


I "Som man bäddar spelar Eric Ericson Jonas, en ung rockmusiker och taxichaufför som oväntat får barn med flickvännen Emma, spelad av Lisa Werlinder. Efter åtta månader får Emma nog och återgår till sitt jobb som meteorolog. Jonas får finna sig i att ta pappaledigt. Vilket han inte gör och här tar komplikationerna i filmen fart. Jonas ljuger, fixar och trixar för att fortsätta leva som tidigare och gör det ena dåliga valet efter det andra. För Eric Ericson, mest känd för huvudrollen i tv-serien "De drabbade", var det en fördel att han just varit pappaledig.

- Självklart hade jag nytta av det, men jag skulle ju aldrig göra en del av grejerna som Jonas gör i filmen. Är man pappaledig så ska man vara hemma med sitt barn, och inte ta med det till jobbet, säger Eric Ericson.

Idén till "Som man bäddar" fick manusförfattaren Stefan Ahnhem under sin egen pappaledighet. Regissören Maria Essén övertalade honom att det var hon som skulle regissera och till slut gav han med sig. Hon är ett oprövat kort i Filmsverige. Hon flyttade tillbaka till Sverige 2001 efter att ha gått filmskola i New York i fem år. "Som man bäddar" är hennes debut.

- Jag gillade verkligen att Stefan tog upp ämnet pappaledighet på ett nytt, lite vågat sätt. Det är inte särskilt politiskt korrekt och dessutom hade han varit pappaledig själv och vågade erkänna att det inte var så fantastiskt hela tiden.

- Jag har ju inga barn själv, och dessutom är jag tjej. Men Stefan ville ändå att det skulle vara en kvinna som regisserade filmen. Sedan är jag väldigt svag för romantiska komedier, säger Maria Essén.

En film om pappaledighet innehåller så klart en hel del barn. Spädbarn dessutom. Och trots alla varningar på filmskolan i New York om att inte filma med barn eller djur, tvekade Maria Essén inte.

- Klart att de var otroligt jobbigt ibland. De skrek hela dagarna och det var väldigt svårt att få till vissa scener, säger hon.

För Eric Ericson och Lisa Werlinder innebar det ibland en lång väntan på att vissa scener skulle bli klara.

- Men Maria var väldigt tålmodig och bra. Hon hade bestämt sig för att få till scenen och då skulle hon bara göra det. Vissa scener som är tio sekunder långa kunde ta en hel dag att filma, och ljudkillarna satt och hängde med huvudet efter att ha lyssnat på barnskrik hela dagen, säger Lisa Werlinder, för tillfället aktuell i "Saltön" i SVT.

En annan krävande scen var själva förlossningssekvensen. Lisa Werlinder har själv inga barn och personalen på mödravårdscentralen gav en alltför rosenskimrande bild av att föda barn.

- Vi tittade på en massa filmer, men där var det bara "oj, oj, oj - plupp", så var barnet ute. Men sedan var vi på BB och då hörde jag en tjej som skrek "jag orkar inte, jag vill dö". Det använde jag mig av i filmen. Det var ändå en väldigt svår scen att spela in, men när jag låg där så kom plötsligt Eric in och sa att barnmorskorna sagt att jag var trovärdig, säger Lisa Werlinder.

"Som man bäddar" bjuder även på något så oväntat som Mikael Persbrandt i en komisk roll. Han spelar Jocke, en stenhård bikerkille som bokstavligen hamnar i ett sandlådebråk med Jonas.

- Alla frågar hela tiden hur det är att spela mot Mikael Persbrandt eftersom han är så känd. Men det är precis som vanligt. Och det var inte svårt att spela rädd mot honom heller, kommer det en kille som är 110 kilo muskler springande emot dig så blir du rädd, säger Eric Ericson.

Maria Essén säger att filmen knappast är någon djuplodande analys av pappaledighetsdebatten. Däremot hoppas hon att det väcker några frågor om könsroller i familjelivet.

- Jag tror inte att man behöver vara förälder för att få ut något av filmen. Det handlar ju i grund och botten om människor, säger hon.

"Som man bäddar" har premiär den 18 mars. (PM)

Mer läsning

Annons