Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paris Hilton: "Jag är en produkt"

Annons
Paris Hilton, 24, är ett fenomen. Med hjälp av världens skvallertidningar har hon fått stjärnstatus för att hon är rik, vacker och bra på att synas.


Dagligen pryder arvtagerskans leende tidningsomslag över hela världen. Fröken Hilton har gjort sig känd som världens främsta partytjej och hon låter sig plåtas i alla möjliga - och omöjliga - sammanhang. Som barnbarn och arvtagare till grundaren av hotellkedjan Hilton är Paris Hilton en av världens allra mest förmögna unga tjejer.

- Jag älskar att bli fotograferad och att gå på partyn, säger hon. Men jag är inte så mycket av en partytjej som jag var när jag var yngre. Jag hinner inte vara ute och festa hela nätterna.

Paris Hiltons liv i rampljuset inledde med en period av hårt festande i Los Angeles och New Yorks innevärld. Hon gjorde en del modelljobb och fick uppmärksamhet i media eftersom hon ofta blev jättefull och snubblade på sina egna fötter framför någon uppmärksam paparazzifotograf. Detta händer i och för sig fortfarande, men numera är hennes privatliv en del av en marknadsföringskampanj som ger pr åt Paris Hilton affärsimperium.

- Jag är en produkt, säger hon. Jag lever en glamourös livsstil men jag arbetar hårt. Jag går upp tidigt varje morgon, jag fotograferas för olika kampanjer, jag medverkar i reklamfilmer, biofilmer, har olika kedjor som designar och säljer underkläder, smycken, parfym och mycket annat. Jag har alltid väldigt många järn i elden. Jag skrev nyligen, med hjälp av en författare, boken "Confessions of a heiress". Och jag arbetar med ett album där jag varit med och skrivit några av låtarna. Det kommer senare i år.

Paris Hilton beskriver sig själv som en affärskvinna men medger samtidigt att hon inte sköter allting själv.

- Jag har många duktiga och erfarna medarbetare som arbetar för mig. Jag litar på dem. Genom åren har jag lärt mig vilka människor man kan lita på. Jag har en känslig radar och om jag känner att någon försöker utnyttja mig så säger jag ifrån direkt.

Hon syftar bland annat på en före detta pojkvän som via internet spred parets hemgjorda sexvideo. Videon gav Paris Hilton massor av uppmärksamhet och plötsligt var hon ett ännu mer välkänt namn än tidigare. Hon får numera skyhöga arvoden för att dyka upp på fester där fotografer kan plåta henne - för festarrangörer är det värt flera hundra tusen kronor per "framträdande".

- Allra mest populär är jag om jag bjuder på mig själv, säger hon och skrattar.

Just nu medverkar hon i en reklamfilm för hamburgare i USA som är så sexig att den av kritiker klassas som mjukporr. Paris Hilton har uppenbarligen inget emot att förknippas med sex. I den bioaktuella skräckfilmen "House of wax" spelar hon "den sexiga bruttan".

- Paris Hilton är ett namn som säljer just nu, säger Joel Silver.

Silver som är en av Hollywoods främsta filmproducenter, med bland annat "Dödligt vapen"- och "Matrix"-filmerna i bagaget, säger att det var ett affärsmässigt bra drag att ha med Hilton i "House of wax".

- Folk gillar att se Paris Hilton, hon är en partytjej som attraherar unga tittare. Hon har ju ganska lite erfarenhet av skådespeleri men hon gjorde bra ifrån sig, tycker jag. Hon kom i tid till jobbet på morgonen och läste sina repliker.

"House of wax" är en skräckfilm där ett gäng ungdomar (bland andra Elisha Cuthbert från "24" och Jared Padalecki från "Gilmore girls") är ute och tältar när bilen går sönder och de tar sig till närmaste stad för att skaffa en fläktrem. Staden är läskig och det luktar illa, människorna verkar fåordiga och minst sagt stela och mitt i staden finns ett igenbommat vaxmuseum där det händer mystiska saker.

- Jag älskar skräckfilmer och de är roliga att spela in, säger Hilton som även medverkade i den brittiska skräckisen "Nine lives" för ett par år sedan.

- Jag gillar att spela in skräckfilmer, det är kul att bli sminkad med teatersmink och låtsasblod. \n"House of wax" spelades in i Australien.

- Det var kul att arbeta där. Jag har många fans och de kom fram och sa "vi älskar dig, du är så rolig i "The simple life". Jag tror att folk gillar mig för att jag inte är tillgjord och snobbig utan bara är den jag är.

Hon läser inte skvallertidningar längre. Hon säger att det går så många konstiga rykten att hon inte vill läsa om sig själv.\n- Det går massor av rykten om mig, men jag läser dem inte. Media är ett bra sätt att synas på och jag får mycket uppmärksamhet. Det är lätt för kändisar som jag att bara klaga på media, men det hör till mitt jobb att synas och jag känner att man får ta det onda med det goda.

Just nu visas den tredje säsongen av tv-serien "The simple life" på TV3. Där reser Paris Hilton runt i USA och testar olika jobb tillsammans med sin kompis och programledarkollega Nicole Richie. "The simple life" ser ut som en dokusåpa i upplägget, men det är inte mycket som är dokumentärt enligt Hilton.

- Jag är inte så dum och verklighetsfrånvänd som man tror när man ser programmet. Jag spelar hela tiden en roll för kameran. Jag älskar showen och tycker om att underhålla människor. Mina förebilder är prinsessan Diana och Marilyn Monroe. Jag älskar att människor älskar mig och att jag är en person som lyser upp ett helt rum när jag kommer in genom dörren. Jag är en snäll människa och jag har en fin aura som omger mig. (PM)


Fakta/Paris Hilton

Fullständigt namn: Paris Whitney Hilton

Född: I New York den 17 februari 1981.

Familj: Föräldrarna Rick Hilton (hotellmagnat) och Kathy Richards (före detta skådespelare) och tre yngre syskon - systern Nicky och bröderna Baron och Conrad - och fem hundar. Pojkvännen Paris Latsis är också arvtagare.

Kuriosa: Hon har norsk härkomst, hennes farfars farfar August Halvorsen Hilton föddes i Kløfta utanför Oslo och emigrerade som tioåring tillsammans med sina föräldrar till USA

Filmer (mestadels biroller): "Sweetie pie" (2000) "Nine lives" (2002) "QIK2JDG" (2002) "LA knights" (2003), "Wonderland" (2003), "Katten" (2003) "Helens små underverk" (2004) och "The hillz" (2004).

Aktuell: Med en roll i "House of wax" som har svensk biopremiär den 27 maj. I höst kommer hon till Sverige för att göra reklam för filmen "Pledge this!"

Mer läsning

Annons