Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parksommar med "Grease" och Jerka

Annons
När Folkparkerna firar hundraårsjubileum i sommar är det mesta till för barnen, men Sveriges meste folkparksartist - Jerry Williams - finns också med i turnéprogrammet. Den gamle rockkungen åker med föreställningen "Parksommar" ut för 43:e året.


Folkparkerna var först med att spela jazz och först med att spela rock´n´roll, men för tio år sedan lämnade huvuddelen av Sveriges rockmusiker folkparkerna. Men Jerry Williams trivs fortfarande bäst där.

- Ja, det har ju blivit några repor i parkerna. Min första turné var 1962, sedan har det väl varit lite torgfester och sådant också, men det har inte varit någon sommar utan att jag har gjort någon parkspelning. Parkerna är perfekta att lira boogie i, säger Jerry Williams.

Jerry Williams har kört showen "Ringside" på Scalateatern i Stockholm i vår och i höst tar han den på turné med Riksteatern. Men sommarens 23 stopp i folkparkerna är en annan sak.

- Vi skippar showgrejerna och gör något annat. Det blir en blandning, man kan inte ha bara gamla eller nya låtar. Det gäller att hitta den rätta ordningen så att de inte tar ut varann, sade Jerry Williams efter att ha ätit födelsedagstårta tillsammans med en rad folkparksartister på Mosebacke i Stockholm på tisdagen.

Folkets Hus och Parker firar 100-årsjubileum med 14 föreställningar på turné. Årets andra stora dragplåster är musikalen "Grease" med Pernilla Wahlgren och Rennie Mirro i huvudrollerna. Musikalen som i vår spelats på Göta Lejon blir utomhusmusikal i juli och augusti.

- Det är klart att man kan tappa lite i stämning när man spelar utomhus i dagsljus, men det jämnar ut sig om publiken är med. Det skulle inte funka med vilken musikal som helst men det är sådant drag i "Grease" att det går bra, säger Pernilla Wahlgren.

1981 gjorde hon sin första folkparksturné i rollen som Annika i en Pippi Långstrump-föreställning.

"Grease" spelas i ett tjugotal föreställningar med i stort sett samma ensemble som på Göta Lejon, men föreställningen är kortad en aning.

Sommarens program är i första hand för barnen. En rad av de populäraste barn-tv-stjärnorna åker på folkparksturné, till exempel Sara Edwardsson och Henrik Ståhl och deras popband Vilda Baciller och Anders Lundin och Lars in de Betou reser ut i landet som Anders och Putte för att spela känsliga bitar igen.

Mamma Mu är en älskad barnboksfigur som i år har scenpremiär. Gunilla Hällström har gjort en musikföreställning där hon själv spelar Mamma Mu och Fredrik Ultvedt Kråkan. Historien är nyskriven, men sångerna är Jujja och Tomas Wieslanders. Föreställningen har urpremiär på Skansen den 11 juni. (PM)


SOMMARENS FOLKPARKSTURNÉER:

+ Jerry Williams: föreställningen "Parksommar"

+ Musikalen "Grease" med Pernilla Wahlgren och Rennie Mirro

+ Känsliga Bitar med Anders och Putte

+ "Mamma Mu och Kråkan gör musig musik" med Gunilla Hällström och Fredrik Ultvedt

+ Träna nycirkus med Cirkus Cirkör

+ Bodils Minicirkus, med Bodil Granberg och dresserade djur

+ Buktalaren Filiokus Fredrik, med Fredrik Eklöv

+ "Vår uppblåsbara värld" med Hyvelbengt och Jonny Dyckert

+ Kickan och Kocken och Lilla Köksorkestern

+ Non Stop, dansföreställning för barn

+ Sagoteatern "Grodprinsen

+ Samla på S, musikteater

+ Sommarkonsert med Jenny Lind-stipendiaterna

Mer läsning

Annons