Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkteatern gör dygd av Pelles snusk

Annons
Scenen myllrar av skruvade karaktärer som sjunger, dansar eller knipsar tummarna av varandra i Parkteaterns sommarsatsning "Pelle Snusk". En show byggd på den tyska skräcksagan i en helt ny tappning.


Originalet "Stuwwelpeter" kan tyckas mer ägnat att skrämma än att roa barnen. En makaber historia om allt grymt som kan hända stygga pojkar och flickor som uppför sig illa.

Den skrevs av den tyske barnläkaren Heinrich Hoffmann för 150 år sedan. Suger du på tummen klipper vi av den, leker du med tändstickor så brinner du upp, lyder hans bistra budskap.

- Det kan låta förfärande, men "Stuwwelpeter" var inte moraliserande på det gamla vanliga viset. Historierna är så orimliga och absurda att effekten snarare blir komisk. De är så drastiska att man skrattar i stället för att blir rädd, säger Parkteaterns nya konstnärliga ledare Kajsa Giertz som regisserar "Pelle Snusk".

Det är alltså inte gammaldags tysk barnaga rakt av från originalet som Parkteatern bjuder på. Föreställningen bygger på en brittisk kabaretversion med musik av Tiger Lillies som nyöversatts till svenska.

-- Vi har vänt på perspektivet och berättar historien om vad som händer med föräldrar som inte accepterar sina barn som de är, lugnar Kajsa Giertz.

När kungen och drottningen i den här sagan får sin efterlängtade son ser han inte ut som den söte prins de har önskat sig. Han har stripigt hår, långa naglar och skriker förskräckligt hela tiden. Pelle är inte det barn föräldrarna ville ha, så de låser in honom i källaren.

- Det går inte så bra för kungaparet, samvetet gnager och de dekar ner sig ordentligt. När de till sist sitter där totalt förfallna så ångrar de sig och hämtar upp sin Pelle ur källaren.

Sensmoralen vänds ut och in, vår tids "Pelle Snusk" lär oss att vi är värda att älska precis som vi är, även om vi är lite snuskiga.

Ika Nord och Leif Jordansson spelar mamman och pappan. I övrigt består ensemblen av mångbegåvade artister som behärskar teater, dans, sång, performance, nycirkus och mycket mer.

"Pelle Snusk" får premiär i Vitabergsparken den 9 juni och spelas på de flesta av Parkteaterns 24 olika spelplatser i Stockholm. "Pelle Snusk" är Parkteaterns enda egna produktion i sommar i ett program som består av totalt 24 produktioner som ges vid 110 tillfällen.

Oktoberteatern från Södertälje kommer till Stockholm med uppföljaren till publiksuccén "En fika med Ibo", som fått titeln "En fika med Ibo 2". De tre kompisarna David (Valentin), Dennis (Önder) och Simon (Mezher) samlas på sitt schabbiga kafé för att lägga upp strategin för helgens eskapader.

- Södertälje har de största populationen av syrianska invandrare i hela västvärlden. Oktober har arbetat tillsamman med dem i många år och ofta är majoriteten av vår publik syrianer, säger Ninne Olsson som har skrivit manus och regisserat.

Upprinnelsen till pjäsen var skådespelaren Dennis Önders ständigt återkommande fråga om när repetitionen skulle sluta så att kunde gå ock fika med kompisen Ibo.

- Som kvinna var jag förstås nyfiken på vad killsnack går ut på, säger Ninne Olsson

"En fika med Ibo" är en skruvad och humoristisk version av hur snacket brukar gå på det där fiket i Södertälje.

Även om Kajsa Giertz sysslat med det mesta som har med scenkonst att göra är hon i grunden koreograf. Därför har hon utsett augusti till Dansmånad på Parkteatern. Men redan i juli blir det dans för barn. Då framförs Gunilla Heilborns föreställning "Havet är blått - för att det vill vara blått" som handlar om barns längtan till och rädsla för havet.

Under augusti gästspelar traditionsenligt Cullbergbaletten med Johan Ingers senaste verk "Som om". Den norska koreografen Ina Christel Johannessen visar verket "I lie, I speak" för elva dansare. Den 28 augusti gästspelar Danskompaniet vid Helsingfors stadsteater med två verk. Det blir även klassisk balett och streetdance, när Skandinaviens bästa breakare utmanar varandra i Scandinavian Superjam den 15 och 16 augusti.

Trubadurer har en stark tradition inom Parkteatern sedan Carl-Antons dagar, även om vi i dag kallar dem singer/songwriters. Fem kvällar i augusti är vikta för genren med namn som Kristofer Åström, Britta Persson och Calle Olsson från Bear Quartet.

Poesivecka blir det i Stockholms parker första veckan i augusti. En rad scenvana estradpoeter läser sina verk till rock, beats eller bara som de är. Spokenwordartisten Shima, Bob Hansson och Kung Henry är några av poesiartisterna.

Mest nytänkande när det gäller att bredda intresset för lyrik är Albin Baltazar Lundmark som arrangerar "Poesibingo". Publiken får kryssa för poetiska ord i stället för siffror på den utdelade brickan och ropa bingo när raden är full.

Stockholm är den enda staden i världen som bjuder sina invånare på gratis kultur i parkerna under hela sommaren. Så det är dags att packa picknickkorgarna, hugga paraplyet och gå ut och ta för sig ur programmet. (PM)

Mer läsning

Annons