Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partypunk med kirurgisk precision

Annons
De kallar sig själva världens största undergroundband och de har världens mest hängivna fans. Nu släpper norska konceptpunkarna Turbonegro nya plattan "Party animals".

- Den är en blandning mellan punk, hårdrock och bubbelgum, säger basisten Happy Tom.


Det går influensa i Turbonegro. Sångaren Hank von Helvete ligger nedbäddad och orkar inte medverka. Basisten Happy Tom mäktar med intervjun, men hostar oavbrutet. Turbonegro turnérar till synes non stop, det hårda rockstjärnelivet sätter sina spår.

De har precis släppt nya plattan "Party animals" och Happy Tom är nöjd med resultatet.

- Vi spelade in plattan på fyra och en halv månad. Rekord med punkmått mätt. De flesta andra punkband spelar in fyrtio minuter musik på en halvtimme. Men vi gillar att ta tid på oss, vi skriver allt i studion, även om vi har vissa idéer innan. Allt ska vara perfekt. Vi barberade bort allt dödkött, skivan skulle inte ha en överflödig sekund, säger Happy Tom.

Turbonegros förra album, "Scandinavian leather", var den första efter ett uppehåll på fyra år. Hank von Helvete hade drogproblem och blev så småningom tvungen att söka psykiatrisk vård. Happy Tom säger att det var en bra skiva, men att den led av att medlemmarna var oroliga över om de kunde åstadkomma musik som i fornstora dagar. Klassikern "Apocalypse dudes" från 1999 var i det läget inte bara en merit utan också något av en börda. Med "Party animals" har oron släppt.

- Det här är egentligen den riktiga comebackplattan. Vi kunde slappna av på ett annat sätt nu, eftersom vi bevisade på "Scandinavian leather" att vi fortfarande kunde göra riktigt bra punkrock. Nu gick vi in i studio och bara gav fan i allting, fast med kirurgisk precision, säger Happy Tom.

Turbonegros varumärke har alltid varit den konceptuella framtoningen. Utomstående hävdar ofta att det är ett plojband och att det är smidigt att gömma sig bakom en fasad; kraven på musiken blir inte lika höga. Men Turbonegro har hittills klarat av att leverera både show och kvalitativ musik. Och Happy Tom menar att det är alldeles för lite cirkus i dagens musikbransch.

- Det finns inte några cartoonrockband kvar. AC/DC har tappat stinget och Ramones är döda. "Party animals" är en ansökan om att fylla platsen som världens största konceptrockband. Man blir nästan en karikatyr på sig själv och ingen annan gör ju en karikatyr av en karikatyr. Så det är en rätt trygg position.

De flesta av Turbonegros låtar uppkommer genom en rejäl fylla, enligt Happy Tom. Och de tänker alltid konceptuellt. De har hållit på så länge att det vet vad de vill åstadkomma. Men det händer att vissa idéer inte kommer så långt som till skiva.

- Ja, det har varit en del grejer som kanske inte hållit så bra när man vaknade upp dagen efter. Till den här skivan gjorde vi bland annat en parodi på Smiths och en annan på Streets. De kom inte med och det var nog lika bra, säger Happy Tom och skrattar.

Närmast väntar en turné i Europa och efter det en festivalsommar med bland annat en Hultsfredsspelning. Därefter är en USA-turné inbokad. Förmodligen tillsammans med Metallica och Nine Inch Nails. En sak är i alla fall säker; vart de än åker finns det en Turbojugend, Turbonegros hardcorefans.

- Det där är helt otroligt egentligen. Turbojugend har blivit så stort att det är utom kontroll. Det finns chapters av fancluben i ställen som Santiago och i Japan. En japansk kille åker till och med till små ställen i Norge för att se oss spela. Och i München har de startat en fond som andra Turbojugend kan söka stipendium från. För ett tag sedan var den en kille från Texas som sökte och fick det. Då åkte han till Europa och kollade på oss.

- Det är som en egen välfärdsstat i miniatyr. Men jag såg också en intervju med en tjej som var med i Turbojugend som sa att hon inte tyckte vi var så speciellt bra och att hon gillade svenska band bättre. Turbojugend lever sitt eget liv, vi är helt sekundära verkar det som. (PM)

Mer läsning

Annons