Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskthriller tar hot på allvar

Annons
Skulle du vittna i en rättegång om det satte ditt och dina närmastes liv på spel? Göran Ragnerstam spelar läkaren som ställs inför det stora dilemmat i SVT:s påskthriller "En fråga om liv och död".


Läkaren David bor i ett stillsamt villaområde med fru och två barn. Under en joggingtur blir han vittne till ett brutalt mord och när han pekar ut mördarna för polisen förvandlas familjens liv till en kamp för överlevnad. Trots upprepade hot kan polisen inte garantera familjen säkerhet och snart måste David ta lagen i egna händer.

- Jag testade första manusversionen på en polis i Göteborg som jobbade med sådana här saker och han sade "sånt här händer hela tiden, och ännu värre än så". Då blev man lite mörkrädd, säger regissören och manusförfattaren Håkan Lindhé.

Lindhé ligger bakom tv-serierna "Norrmalmstorg" och "Lokalreportern", och det var under arbetet med den sistnämnda som idén till "En fråga om liv och död" föddes. SVT gillade de lite ruggiga elementen i "Lokalreportern" och ville se en thriller av Håkan Lindhé.

- Men jag ville inte göra någon vanlig polisfilm utan hitta ett annat sätt. Framför allt ville jag berätta om något, inte bara göra en vanlig thriller utan något med en riktig fråga i.

"En fråga om liv och död" sänds i två 90-minutersavsnitt på långfredagen och påskafton. Serien målar inte upp någon positiv bild av det svenska rättssystemet, men för Lindhé handlar den inte om att avskräcka folk från att vittna, eller för den delen om att uppmuntra dem att göra det.

- Syftet är att skildra hur det faktiskt är och ser ut. Det är fördelen när man gör drama, att man kan skildra hur det känns. Man lever med den här familjen i tre timmar och åker med på hela resan. Genom att visa hur jävligt jobbigt det kan bli hoppas jag att vi ska få många att tänka till lite extra. Och att det ska sätta i gång något slags debatt om att "det här måste vi faktiskt göra någonting åt".

- De ytterst ansvariga som bör reagera på det här är politiker - makthavare, säger Göran Ragnerstam.

Varför har det blivit så farligt att vittna?

- Hoten har satts i system för att de fungerar. Det har ju till och med gått så långt att folk drar sig för att anmäla brott för att de vet att de kan råka ut för hot - då blir det jävligt farligt, när folk själva bromsar sig, säger Håkan Lindhé.

Vad ska man göra åt det?

- Det måste kosta mycket mer att hota folk, så att det inte är värt det. Men sedan handlar det så klart om extremt långsiktigt förebyggande arbete. Killar som gör sådana här grejer hamnar ofta snett tidigt.

Gunnel Fred gör rollen som Mona, Davids fru, och det är inte en helt friktionsfritt familjeliv som målas upp i serien. Monas och Davids förhållande går på sparlåga, David jobbar nätter och försummar barnen - det är först när de hamnar i skottgluggen som han verkligen ser dem.

- Det är väl nästan så i alla familjer, att det går upp och ner. Jag tror inte att det existerar familjer som är lyckliga hela tiden. Hade det här varit en amerikansk film så hade den börjat med "they were the perfect couple" och sedan hade gått åt helvete. Men jag tycker att det är så jävla ointressant, jag tror att folk kan identifiera sig mycket mer att det är fint ibland och smågnabbigt ibland. Det betyder inte att de har problem.

Gunnel Fred håller med:

- Jag tror att de är inne i en period då de inte jobbar så aktivt på sitt förhållande, det bara pågår. Om någon skulle fråga skulle man säga att man älskar varandra men man är inte...

- Man är inte inne i kärleksprocessen, fyller Göran Ragnerstam i.

Hur skulle ni reagera i Davids situation?

- Jag hade bombsäkert anmält men hur jag skulle agerat hela vägen, det vet jag inte. När mina barn hotas - jag har ingen aning. Man hamnar ju emellan sina skyldigheter mot samhället och dem man har lovat att beskydda, säger Gunnel Fred.

- Plus att man har ett moraliskt ansvar mot sig själv, att kunna se sig själv i spegeln och göra det som är rätt, säger Håkan Lindhé. Men till vilket pris? Det är en extremt svår fråga. (PM)

Mer läsning

Annons