Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pekka Heino på sitt favorituppdrag

Annons
Pekka Heino kan snart kalla sig veteran i schlager-EM. I år gör han sin femte tävling som svensk kommentator. Humöret är på topp - festivalen ser ut att bli en av de bästa han varit med om.


- Det finns inte en enda solklar favorit utan flera stycken, så jag tror att det kommer att bli en spännande final. Det är ett bra startfält. Men alla vi som är här hör ju låtarna så många gånger att vi till sist blir hjärntvättade och tappar omdömet, säger han.

Han har inga stora förväntningar på en seger för Martin Stenmarck.

- Låten känns inte klockren i det här sammanhanget. Men Martin är ju en fantastisk scenartist, så det handlar mycket om vad han lyckas göra av den när det är dags för tävling.

Vi möts i det jättelika presstältet utanför arenan. Här arbetar ett par tusen journalister under festivalveckan.

- Det här tältet är lite symboliskt för hela den här veckan, säger Pekka Heino. Man lever som i en bubbla och märker inte så mycket av vad som händer runtomkring. Det här är det absolut roligaste jag kan göra som tv-man.

Han är en stor schlagerälskare, men är ändå långt från de fanatiska fansen som dyker upp överallt där någon av de tävlande rör sig, ständigt på jakt efter nya pr-prylar och autografer. Under veckan rekognoscerar han inför kommentatorsuppdragen i semifinalen på torsdagen och finalen, samlar fakta och går på presskonferenser.

Tanken på att åka till Kiev i år var nog för att få Pekka Heino att tvivla på om han skulle ta uppdraget. Han såg framför sig en trist öststatsstämning och en katastrofal organisation.

- Jag var otroligt skeptisk, men alla förutfattade meningar har kommit på skam. Det är ju fantastiskt fint här. Välorganiserat och staden är vacker och vilket väder! Det sägs att de bombar regnmolnen utanför staden på samma sätt som det gjorde vid Moskva-OS 1980. (PM)


Pekka Heinos favoriter:

+ Island : Selma kom tvåa i Jerusalem efter Charlotte. Jag har erkänt att jag redan då hade Selma som favorit. Låten är kanske lite för snygg och för bra för den breda publiken.

+ Grekland: Jag är inte helt såld, men Grekland har gjort en massiv pr-kampanj för låten. Helena Paparizou är känd för publiken sedan förut men hon måste få till något med blicken som fattats på repetitionerna.

+ Norge: De är ju hysteriska! Det är som om vi skulle skickat After Dark förra året. Låten kan funka både i öst och väst.

+ Ungern: Det är den mest uppenbara Ruslana-kopian. Vinnaren ger alltid avtryck i ett par tre låtar året efter. Den är bra, hon är snygg och det är ett av få bidrag som sjungs på eget språk.

+ Schweiz: Det är en tuff låt, risken är att den är för tuff. Dessutom är det 50 år sedan Schweiz vann första tävlingen. Det skulle vara ett snyggt jubileum om de vann i år.

Mer läsning

Annons