Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle Carlberg siktar mot fler måltavlor

Annons
Från recensenter till skivbolagsbossar och upprätthållare av konservativa könsroller. Pelle Carlberg lägger till några måltavlor när han släpper en ny ep och sitt första fullängdsalbum.


Under året har Pelle Carlberg gjort sig känd för låten "Go to hell miss Rydell" som skildrade hans konfrontation med DN-recensenten Malena Rydell. På låten "Hit song" från nya ep-n "Riverbank" är det chefen för det lilla skivbolaget Labrador som får sig en släng av kritikerskopan.

- Han tyckte att jag måste skriva en bättre singel, en bättre låt. Jag försökte förklara att jag inte jobbar så. Jag skriver inte låtar på ett uträknat sätt. Det blir vad det blir. Då tyckte han att han kunde skriva den. Han är ju själv en hitmakare, säger Pelle Carlberg och skrattar.

Både på ep-n "Riverbank" som släpptes den 19 oktober och det kommande debutalbumet "Everything. Now!" som kommer i november, kör Pelle Carlberg vidare i den snällpoppiga traditionen. Innehållsmässigt koncentrerar han sig förutom på vissa skivbolagsrepresentanter, bland annat på jobbiga telefonförsäljare och konsumtion. Såväl ep:n som albumet innehåller låtar som skildrar en något missförstådd Pelle Carlberg. Ett billigt trick för att få uppmärksamhet?

- Fast så har jag verkligen aldrig tänkt. Däremot är det viktigt att skriva angelägna texter på ett språk som inte är mitt modersmål. Jag vill att de ska kännas angelägna och intressanta så att man reflekterar över att det inte bara är vanliga kärlekstexter. 95 procent av alla låttexter handlar i någon mån om det. På den nya skivan är det en enda låt som behandlar kärlek, och då mer om problematiken med tvåsamhet. Det är ingen ljuv kärlek. Jag skriver ju narcissistiska texter fulla av självömkan och självupptagenhet, men alltid med distans.

Länge spelade Pelle Carlberg i indiepopbandet Edson, som släppte flera skivor fram till 2003. I början av 2005 kom det första soloalstret i form av den uppmärksammade ep-n "Go to hell Miss Rydell". Genom bytet till en solokarriär tycker han att han börjat se annorlunda på musik. Mycket för att han tvingats spela alla instrument själv men också för att det bara är han som är i fokus på livespelningarna.

- Jag känner att det är mer blickfång på mig. Men det känns konstigt att säga "nu ska jag spela", att prata om sig själv i jag-form när man ändå är en kvartett på scenen. Jag skulle aldrig kunna säga "jag och mitt band", för det känns så ägande och kan ge ett kaxigt intryck.

Vill du inte vara kaxig då?

- Nej, jag vill egentligen vara så okaxig som det bara går. Det här med tuffa män har jag väldigt svårt för. Den traditionella manligheten börjar ju bli uppluckrad men det uppfattas fortfarande som ganska provocerande att vara bräcklig och ynklig. Men jag slår gärna ett slag för den mannen.

Ämnet konservativa könsroller går Pelle Carlberg även in på i låten "Mind the gap" från albumet. Låten om att inte våga säga ifrån, skildrar Pelle Carlbergs sons första skoldag där läraren lyfte fram vilka aktiviteter skolan kunde erbjuda eleverna: dans för flickor och bandy för pojkar.

- Jag tänkte som många andra föräldrar: ska hon stå och understryka könsroller för sexåringar på det här sättet? Men precis som alla andra vågar man inte säga ifrån. Och låten handlar ju egentligen mer om passivitet än själva problemen. Det stora problemet är att man inte vågar säga ifrån. Jag gör nästan aldrig det.

Vad är det som hindrar en att säga vad man tycker?

- Jag tror att det handlar om den rena blygheten och försiktigheten. Den eviga svenska rädslan att göra bort sig eller att börja rodna. Har man inte riktigt på fötterna så ska man inte ge sig ut, det finns mycket i vår mentalitet. Annars får man alltid äta upp det. Och då är det lite typiskt mig att skriva en låt där jag får tala till punkt. Och ja, där jag får lätta mitt dåliga samvete. (PM)


Fakta Pelle Carlberg:

Ålder: 36.

Familj: Sambo och fyra barn.

Bakgrund: Tidigare sångare i popbandet Edson, vars senase platta "Every day every second" släpptes 2003.

Kuriosa: Läser alltid böcker på engelska för att öva sig i språket.

Diskografi: "Go to hell Miss Rydell" (ep, 2005).

Aktuell: Med nya ep-n "Riverbank" som släpptes den 19 oktober och albumet "Everything. Now!" som släpps den 2 november. Någon gång i november-december ger han sig också ut på turné.

Mer läsning

Annons