Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Penélope Cruz nya kärlek - actionfilm

Annons
Spanskfödda Penélope Cruz är mest känd för sina insater i dramafilmer som "Allt om min mamma", "Vanilla Sky" och "Kapten Corellis mandolin". I sommar slår hon in på ett nytt spår - action, i det stora familjeäventyret "Sahara".


I filmen, som är baserad på boken av den amerikanske författaren Clive Cussler, får vi följa äventyraren Dirk Pitt (Matthew McConaughey) och hans kompanjon (Steve Zahn). Tillsammans med läkaren Eva Rojas (Penélope Cruz) undersöker de ursprunget till ett mystiskt virus som sprider sig genom Afrika och förvandlar dem som drabbas till kannibaler. De tre äventyrarna, med Pitt i spetsen, måste finna källan till viruset för att förhindra en världskatastrof.

- Berättelsen som filmen bygger på är en av många om Dirk Pitt, berättar Penélope Cruz, och böckerna är jättepopulära i USA. Om "Sahara" blir en succé finns det stor möjlighet att det blir fler filmer.

Cruz säger att det var en rolig utmaning att spela med i filmen, som i recensioner beskrivits som en blandning mellan James Bonds och Indiana Jones äventyr.

- Det är första gången jag är med i en actionfilm, säger Penélope Cruz. Jag hade ingen aning om att jag skulle älska action så mycket som jag faktiskt gjorde.

- Jag hade inte lika många scener att spela in som killarna och jag tyckte att det blev för tråkigt att sitta i min trailer och vänta på dem när de tränade inför olika stuntscener, så jag hängde med på träningarna och lärde mig också att slåss, ramla och en massa andra actionfyllda grejor. När de tränade kamelridning så gjorde jag det också.

Med håret fullt av grus och med skrapsår på armbågarna fick hon åthutningar av filmens makeupartist.

- Ja, det var en och annan nagel som gick av och frisyrer som fick fixas för att jag haft alldeles för roligt på träningen under lunchrasten. Men det var inget som inte gick att åtgärda. Jag är ju inte så dum att jag utsätter mig för något riktigt farligt. Filmens försäkringsbolag skulle inte bli glada om jag bröt ett ben eller något sådant, för då skulle inspelningen få avbrytas.

Penélope Cruz, Matthew McConaughey och Steve Zahn blev goda vänner under inspelningen och hade väldigt roligt tillsammans. Speciellt Cruz och McConaughey, som blev ett par medan inspelningarna pågick.

- Vi är jättekära och jag drömmer om att bilda familj, säger hon och tillägger att det kommer bli tufft att ha barn när man lever och arbetar som hon och pojkvännen gör.

- Vissa veckor far jag mellan tre olika kontinenter under loppet av några dagar. Det skulle bli frukansvärt jobbigt för ett barn. Tänk på alla omställningar och jetlag. När jag blir mamma får jag nog ta det lite lugnare de första åren, det är inte rätt mot barnen annars.

Äktenskap är inte lika viktigt som barn för Penélope Cruz.

- Jag har aldrig fantiserat om min bröllopsdag så som jag vet att många tjejer gör. Däremot är bebisar en passion, jag kan inte vänta på den dagen jag får hålla min egen bebis i famnen. Jag måste inte ha fött barnet själv, jag skulle mycket väl kunna tänka mig att adopterera. Det finns så många små flickor och pojkar i världen som inte har någon mamma eller pappa och jag skulle vilja hjälpa någon av dem. När man är i Calcutta till exempel och gatorna är fulla av ensamma barn. Det skär i mitt hjärta och jag önskar att jag kunde göra något för dem.

Penélope har ett stort socialt engagemang. Hon har bland annat arbetat som volontär i Uganda och hon har skänkt stora summor pengar till att bygga barnhem i Indien.

- Jag tycker om att göra handfasta saker, jag klarar inte att bara sitta och vänta på att andra ska fixa grejor. Jag har inte gjort välgörenhetsarbete för att få pr för mig själv utan för att jag verkligen vill hjälpa till. (PM)


Fakta/Penélope Cruz

Född: 28 april 1974 i Madrid, Spanien

Bor: Omväxlande i Madrid, Texas och Los Angeles.

Pojkvän: skådespelaren Matthew McConaughey

Intressen: Läsning, dans, yoga, fotografering, matlagning, träning , dans, fotografering.

Filmer (i urval:) "Ät mig!" (1992), "Belle époque" (1992), "Kärlek farlig för hälsan" 1996, "Abre los ojos" (1997), "Köttets lustar" (1997), "The hi-lo country" (1998), "Allt om min mamma" (1999), "Woman on top" (2000), "Dessa vackra hästar" (2000), "Vanilla sky" (2001), "Blow" (2001), "Kapten Corellis mandolin" (2001, "Gothika" (2003) "Stanna här" (2004).

Aktuell: Med "Sahara" som har svensk biopremiär den 6 juli.

Kommande projekt: Pedro Almodóvars "Volver", det brittiska relationsdramat "Chromophobia", westernfilmen "Bandidas" och mot Matthew McConaughey i "The loop".

Mer läsning

Annons