Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Penn menar allvar

/

Annons
Efter att ha ägnat den tidigare delen av sitt kändisskap åt att spöa fotografer har skådespelaren Sean Penn utvecklats till en driven politisk aktivist. Han köper helsidesannonser där han ifrågasätter USA:s krig i Irak. Han reser till oroshärdar i världen för att med egna ögon se vad som pågår. Han utnyttjar varje tillfälle att fördöma orättvisor.
Tyvärr är Penn också svårt pretentiös och fullständigt humorlös, vilket han visade exempel på vid den senaste Oscarsgalan.
I inledningen skämtade Chris Rock om att Jude Law var aktuell i väldigt många filmer. Vem är förresten den där Jude Law som plötsligt är överallt i Hollywood? frågade sig Rock. Alla skrattade hjärtligt. När det långt senare var dags för Sean Penn att dela ut ett pris kände han sig tvungen att klargöra att Jude Law minsann är en av vår tids bästa skådespelare. Här skulle det inte skämtas.
Den här typen av missriktad rättrådighet har gjort Penn sällsynt tacksam att parodiera, vilket ofta dränker det han försöker säga.
Penn besökte Irak i slutet av 2002, några månader innan de amerikanska bomberna började falla, för att försöka visa att landet inte var någon fiende till USA.
Detta gjorde Trey Parker och Matt Stone sig lustiga över i filmen Team America: World Police (där de för övrigt parodierar varje amerikansk skådespelare med minsta övertygelse om att krig är fel). Penn blev småaktig och sur och en medial pajkastning tog vid. Och nu är det förmodligen dags igen.
I frustration över de styrandes handlingsförlamning efter orkanen Katrina har Sean Penn rest till New Orleans för att personligen hjälpa till med räddningsarbetet.
Några amerikanska tidningar berättar om hjälten Penn som gör vad han kan för att hjälpa människor i nöd, oavsett om de finns i Irak eller USA. De intervjuar också förvånade nödställda som hämtats upp av skådespelaren.
Andra, bland dem Svenska dagbladet, rapporterar om kändisaktivisten Penn som med en egen fotograf i släptåg ger sig ut för att rädda nödställda i New Orleans.
Men, undrar journalisterna, hur ska han kunna rädda någon med en båt som redan är fylld av människor, bland dem den omtalade personliga fotografen? Och, har ni hört så tokigt, Penn glömde att sätta i bottenpluggen och båten började ta in vatten.
Mediacirkus är att vänta, dock utan spöade fotografer. Nu för tiden har ju Penn med sig sina egna.
Men skämt åsido. Sean Penn må sitta på höga hästar och förtjäna en och annan näsbränna, men hans pretentioner och brist på humor visar tydligt att han menar allvar med det han gör. Att göra sig lustig över hans hjälpinsats i New Orleans är småaktigt. Ifrågasätt istället rapporteringen av den. För när inte ens storskaliga katastrofer kan få journalister att hålla sig borta från kändisfrosseri är vi illa ute.

Mer läsning

Annons