Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per fixar effekterna

/

Perfekt hy, regn eller kanske ett hav av eld. Per Karefelt från Timrå fixar effekterna i storfilmer som Kingdom of heaven och Sahara

Annons
Du har kanske sett Per Karefelts arbete utan att veta om det. I öppningsscenen av Kingdom of heaven till exempel. Orlando Bloom sticker ett svärd i en präst som börjar brinna. Elden har Per Karefelt skapat genom dataeffekter. Helst ska ingen upptäcka var Per har varit framme, enligt honom själv.
Det bästa är om ingen tänker på det, då har man lyckats, säger han. Ju bättre gjorda effekter, desto mindre syns det. Alla vet ju till exempel hur eld beter sig. Hjärnan är väldigt känsligt för sånt, om elden hoppar för högt eller har fel färg.

Från Timrå
Per Karefelt är född och uppvuxen i Timrå. Hans familj - mamma, pappa och syster - bor fortfarande kvar. Nu hinner han bara hälsa på två gånger per år, eftersom man inte är så generös med semester i England.
Jag saknar så klart min familj, men även naturen. Det är väldigt avslappnande att komma hem. Att ha natur överallt är inget man är bortskämd med i London, säger han.
Per Karefelt läste det naturtekniska programmet på gymnasiet och gjorde lumpen innan han flyttade till Stockholm, för att studera på KTH (Tekniska högskolan).
Det var på gymnasiet som jag och en kompis höll på med datagrafik. Vi fick mycket stöd från en av våra lärare. Det var egentligen då intresset för datateknik började.

Flyttade från Nice till London
Efter utbildningen (där han studerade datateknik förstås) fick han genom KTH:s arbetsmarknadsdagar erbjudande om ett arbete i Nice. Där jobbade han med ett bokningssystem för flygresenärer. Sedan fick han lite av en slump syn på en annons om ett jobb på det Londonbaserade företaget Baseblack, fick jobbet och flyttade dit. I ett år har Per Karefelt jobbat för företaget, som gör effekter till filmer. Baseblack har bland annat gjort effekterna till de Harry Potter-filmer som kommit ut hittills. Per utvecklar både program att göra effekterna med, och skapar själv effekter. Även om han jobbar mycket, så stortrivs Per.
Det är en avslappnad atmosfär här, berättar han. Jag gillar verkligen det jag håller på med!

Fixar skavankerna
På Pers meritlista står filmer som Hotel Rwanda, Sahara (biopremiär 6 juli) och nya Chromophobia som avslutade årets Cannes-festival. I hans arbetsbeskrivning kan ingå att få skådespelarna att se bättre ut, att ta bort en kamel som råkar gå förbi i en scen eller att förvandla en molnig dag till strålande solsken.
När man har jobbat med effekterna till en film har man till slut stirrat så mycket på bildrutorna att man nästan inte vill se den färdiga filmen, berättar Per. Dessutom är man så kritisk, man vet var man har fuskat.

Fakta
Namn: Per Karefelt
Ålder: 27
Bor: London
Yrke: Programmerare på filmeffektföretaget Baseblack
Favoriteffekter: Sagan om ringen hade många bra effekter.
Favoritfilm: Hotel Rwanda var riktigt stark, som ett slag i ansiktet.

Mer läsning

Annons