Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt gör tredje film med Staho

Annons
Det blir tredje gången gillt för Mikael Persbrandt och Simon Staho. Efter "Bang bang orangutang" följer inspelningen av en kärleksfilm med Persbrandt i huvudrollen.


- Den ska utspelas på tre kontinenter, bland annat spelar vi in på Kuba. Det blir lite skillnad för mig som annars bara har fått resa till Trollhättan och Göteborg på filminspelningar, säger Mikael Persbrandt.

Relationen mellan den danske regissören och den svenske skådespelaren är minst sagt kärleksfull. Simon Staho har valt att jobba med Mikael Persbrandt i både "Dag och natt" och "Bang bang orangutang" och Persbrandt har bara lovord att komma med när det gäller samarbetet.

- Det är en ren fröjd att få jobba med Simon. Han har skapat ett helt eget universum som man får gå in i. Han är så intelligent och har alltid en egen vision, vilket annars är något av en bristvara hos filmregissörer. Han skulle aldrig göra en skitfilm.

I "Bang bang orangutang" gör Mikael Persbrandt en rollgestaltning som ligger mycket långt från det han gör i tv-succér som "Medicinmannen" och "Beck"-filmerna. Karriäristen Åke Jönsson har byggt sitt liv på yrkesmässiga framgångar - och när hans lille son dör och äktenskapet krackelerar rämnar hela hans tillvaro. I illasittande glasögon, ful frisyr, tangorabatt och ett hämmat kroppsspråk gestaltar Persbrandt en känslomässigt förkrympt människa som längtar efter att ge sitt liv mening.

- Jag tror att jag har en del av det i mig. Den här karaktären är sprungen ur både Simon och mig. Och kanske finns den där rädda människan inom oss alla, säger han.

Mikael Persbrandt är just nu mitt inne i en intensiv arbetsperiod. På kvällarna spelar han med i Thommy Berggrens hyllade uppsättning av "Fröken Julie" på Dramaten och på dagtid spelar han in nya "Beck"-filmer.

- Jag vill inte jobba så egentligen, men nu råkade de här två sakerna krocka. "Beck" tackade jag ja till för ett och ett halvt år sedan när jag inte hade något annat inbokat.

Hur många filmer blir det - och har du inte tröttnat på att spela Gunvald Larsen vid det här laget?

- Det blir åtta filmer. Och det andra ska jag väl egentligen inte säga vare sig bu eller bä om, för det får jag alltid äta upp senare. Men jag tycker att det här blir en ganska bra avslutning. Det är trevligt att göra det här tio år senare - och så får det vara bra så.

Det har också spekulerats en del i en eventuell Hollywoodkarriär för hans del. Sant är att han fick ett erbjudande om att spela med i Hannibal Lecter-filmen "Behind the mask" som handlar om seriemördaren som ung. Men av olika orsaker var Persbrandt tvungen att tacka nej till regissören Peter Webber.

- Blir det något mer så blir det nog också med Webber, säger han. Han är också en ovanlig regissör med en tydlig vision.

Men trots att Mikael Persbrandt knappast behöver gå sysslolös är det tydligt att ett av hans drömprojekt ligger något år fram i tiden. Den tredje filmen med Simon Staho har fått arbetsnamnet "Black jack pussycat" och fokuserar på kärleken mellan två människor.

- Det är en film som har älskande och det oerhörda i kärleken som tema.

Blir det en film med en mer positiv grundkänsla än "Bang bang orangutang"?

- Ännu så länge har jag bara läst synopsis på filmen, men det kan nog vara så. Och det vore väl roligt, säger Mikael Persbrandt förväntansfullt. (PM)

Mer läsning

Annons