Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt som apan

Filmstaden: Bang bang orangutang Regi: Simon Staho I rollerna: Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Lena Olin, Mimmi Benckert Claesson, Reine Brynolfsson, med flera

Annons
Betyg: 2

Mycket egendomlig film. De första minuterna är ryckig slapstick, sedan sker en ohygglig olycka och allt vänds i djupaste mörker. Efter kanske tio minuter skiftar filmen igen, till en tragikomisk roadmovie som pendlar mellan vårdnadstvist, svartsjukedrama och bisarr kärlekssaga.

Mikael Persbrandt spelar Åke, framgångsrik och självupptagen som få. Efter att ha kört ihjäl sin egen son förlorar han allt: familj, villa, jobb. På kort tid går han från välbetald företagsklippa till föraktad taxichaffis, som ingen vill veta av, inte ens hans föräldrar. Den enda som bryr sig om Åke är dottern Emma (lysande spelad av naturbegåvningen Mimmi Benckert Claesson). Hon får egentligen inte träffa sin pappa, det har mamma (Lena Olin) bestämt, men smyger ut ändå för några korta minuter i faderns sällskap. Åke, ensam och svag som han är, klamrar sig fast vid Emma som en livboj på öppet hav.
Men så en kväll får Åke en körning med Linda (Tuva Novotny), som han faller handlöst för. Hon å sin sida är inte lika imponerad, utan är bara ute efter ett knapplöst knull. Men det vägrar den alltmer förälskade Åke att inse, utan blir bara mer och mer efterhängsen.

Dansken Simon Staho, som gjorde den hyllade Dag och natt, med en cynisk och suicidal Persbrandt i huvudrollen, har uppenbara problem med formen och rytmen i denna film. Han ville nog göra en dramatisk historia med stora känslor, men det rimmar illa med nervös MTV-klippning, grynig bild i grälla toner och rockmusik på hög volym.

Då och då bryter Persbrandts begåvning fram, men eftersom Staho verkar vilja göra en karikatyr av den alltmer desperata Åke så kan man aldrig ta hans öde på allvar. Och slutet är bland det underligaste jag sett. Som om pengarna tagit slut och Staho överraskat sagt \"ojdå, vi får nog bryta här\".
Men Bang bang orangutang är trots allt ett intressant misslyckande. För oavsett vad man tycker om filmen så glömmer man den inte i första taget.

Bildtext:
Mikael Persbrandt som Åke och Mimmi Benckert Claesson som hans dotter Emma i Bang bang orangutang.
Foto: Eric Kreiss/Kim Högh

Mer läsning

Annons