Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petters åttonde album spelas in i Sundsvall

/

Rapparen Petter är starkt förknippad med Söder i Stockholm. Men för att spela in den nya plattan har han packat sina väskor och åkt 38 mil norrut till Sundsvall.

Bakom spakarna står producentduon Collén och Webb.

Annons

35-årige trebarnspappan och hiphop-stjärnan, Petter Alexis, har bokstavligen flyttat in i Sidlake-studion den senaste veckan. På en soffa bakom mixerbordet har han sin bas med böcker, musik och filmer. Allt för att färdigställa sitt åttonde album, ”En räddare i nöden”.

– Jag är väldigt personlig på den här plattan. Titeln handlar inte om att jag är en räddare i nöden utan om saker som har räddat mig, säger Petter.

Medan många av hans kollegor festade på grammisgalan så spenderade Petter natten vid micken. Klockan hann bli närmare tre innan Patrik Collén och Petter kände sig färdiga med materialet. Ett par kvarter bort agerade producentkollegan Peter Webb DJ för fredagsglada Sundsvallsbor.

– Det är Collén som sitter och gör inspelningen. Webb är mycket för att hitta samplingar, förklarar Petter.

Men det är inga fasta roller utan båda producenterna är delaktiga i hela processen. Senaste tiden är det framför allt Collén som suttit i studion.

”En räddare i nöden” är inte första gången gänget samarbetar. I själva verket är Collén och Webb högst delaktiga i Petters karriär. Det var till Sundsvall som Petter åkte för att spela in de demos som sedan skulle leda till skivkontrakt och den rosade debuten ”Mitt sjätte sinne”.

– Hade jag inte fått kontakt med Collén och Webb hade jag inte hållit på i dag, säger Petter.

Trots att de samarbetat mycket och ofta så har de inte haft några gemensamma projekt de senaste åren. Fram tills i dag, då Collén och Webb producerar hela det nya albumet. Det finns flera förklaringar till återföreningen:

– Helt plötsligt började de göra jävligt feta beats igen, nämner Petter som en av anledningarna.

En annan stor grej är hans återupptäckt av soulmusiken. Erfarenheter från hiphopklubben han drev i Åre väckte intresset.

– Jag kände att det blev så mycket cd-djs, alla brände sina egna skivor. Jag ville göra något annorlunda så jag bestämde mig för att jag skulle börja spela gamla soullåtar i stället.

Han blev tipsad av Patrik Collén om en samling soulsinglar på vinyl i Sundsvall och köpte alla. Efter det höll Petter kontakt med producenten och fortsatte diskutera musik. Collén och Webb är stora samlare av vinylplattor och längs väggarna i deras studio står det höga hyllor till bredden fyllda med allt från dansband till hiphop.

Men det är den gemensamma kärleken till soulmusiken som mest influerat ljudbilden på det nya albumet. På sin blogg har Petter redan lagt upp en låt, ”Fast för evigt”, som varslar om vad som komma skall. Beatet är kryddat med en rejäl dos soul.

– Den går emot allt som är inne just nu. I dag är allt så 80-tals inspirerat och elektroniskt.

Mycket har hänt under de drygt tio år som passerat sedan Petters debut och han ser ingen anledning att fortsätta i gamla spår.

– Det som gör att jag fortfarande kan hålla på är att jag utgår från var jag är. Jag är 35 år med tre barn. Inte en rakad 20-årig kille med Timberland-kängor som sitter och dricker öl på kvarnen.

Även om han inte vill avslöja för mycket om albumet som släpps senare i år så finns det en tydlig inriktning.

– Jag tycker det är roligt med låtar som ”Så klart” som får folk att dansa, men min stora grej är att skriva texter som berör.

Mer läsning

Annons