Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pettson och Findus på rekordfart

/
  • När Findus och Pettson ger sig ut på juläventyr i Tomtemaskinen var det tvunget att också få filmen klar till jul
  • Findus tar hönorna till hjälp för att lussa för Findus i Tomtemaskinen.
  • Gubben Pettson och hans katt Findus är tillbaka i ett nytt äventyr. Den här gången med julstämning i. Precis som i julkalendern för tretton år sedan bygger Pettson en tomtemaskin åt sin älskade katt.
  • Nioårige Lukas Larsson gör Findus röst och bakom gubben Pettson finns Tord Peterson.

Ska tomtemaskinen bli klar till jul? Det är den stora frågan i den tredje filmen om Pettson och Findus. För gänget som gjorde filmen var frågan - skulle filmen Tomtemaskinen bli klar till jul?

Annons
Jovisst blev den det. På rekordtid. En julfilm är otänkbar efter jul. Hade Pettson och Findus juläventyr inte blivit färdigt för premiär före jul skulle filmen fått ligga på lager till nästa jul och det ville ingen. Arbetet med av Tomtemaskinen startade i september förra året. Med bara drygt ett år på sig fram till julpremiär har tecknare och andra inblandade tvingats slita hårt.
Jag är ganska säker på att det här är svenskt rekord för en traditionellt animerad svensk långfilm. Det har blivit mycket övertid för de inblandade, säger producenten Claes Dietmann.
I det tredje tecknade Pettson & Findus-äventyret , som har premiär idag, hör katten Findus barnen tala om Tomten. Han får gubben Pettson att lova att jultomten ska komma på besök hos dem också. Pettson tar det säkra före det osäkra och börjar snickra på en tomtemaskin som måste blir klar till julafton.

Tänkt för julkalendern
Findus och Pettsons skapare, Sven Nordqvist, skrev ursprungligen berättelsen till julkalendern i tv. Det är den enda längre berättelsen och gubben och katten. De tidigare filmerna byggde på berättelser från flera bilderböcker.
Rösterna i den nya filmen görs av en veteran och en debutant. Tord Peterson gör gubben Pettson för tredje gången. För nioårige Lukas Larsson är däremot katten Findus hans första stora teaterjobb.
Jag var med i Madagaskar också, men det var bara en liten roll. Det här var mycket större, säger han.
Han och Tord Peterson är ense om att det är ett ganska svårt jobb att alldeles ensam i en skrubb få till sina repliker.
Det är marigt att hitta den rätta temperaturen på sin figur. Man sitter helt isolerad för sig själv och har ingen annan att spela mot. Det här är första gången jag och Lukas träffas trots att vi spelar mot varandra så mycket i filmen, säger Tord Peterson.
Han är pensionerad från skådespeleriet och lever ett liv som påminner en hel del om Pettsons.
Jag bor på landet i ett litet rött hus med vita knutar. Sedan har väl jag och Pettson det där med verktygen gemensamt. Vi tycker båda om att hålla på och snickra, säger han. (PM)

Fakta:
•Filmen är en riktig europudding. Den är en svensk, dansk och tysk samproduktion, men företag i England och Ungern är också inblandade.
• Danskarna Jörgen Lerdam och Anders Sörensen har delat på regiuppdraget
•Bland skådespelarna som gör rösterna finns också Mona Seilitz, Margaretha Byström och Gunnar Uddén.
•Tomtemaskinen bygger på Sven Nordqvists julkalender från 1992. I den spelade Ingvar Hirdwall och Ika Nord rollerna som Pettson och Findus.
• De första två filmerna om Pettson och Findus - Katten och Gubbens år (1999) och Kattonauten (2000) - har setts av sammanlagt 450 000 biobesökare.

Mer läsning

Annons