Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Phoenix

Storsjöyran, lördag

Annons
Betyg: 2

De har förvisso en del att leva upp till. Förra året lyckades fransmännen i Phoenix att skapa ett av mina bästa minnen från Yran 2004. På bara en tvålåtars blixtvisit på Sommartoppen. Samma sommar gjorde de en av Hultsfreds bästa gig. Klart att årets "riktiga" spelning i Östersund förhandstippades som magimaterial.
Så blir det inte. Inte alls faktiskt.
Phoenix börjar knackigt, lite röstsurt och förvånansvärt tamt. Inledande poppärlor som United-dängan Too young, Victim of the chrime och Run run run har inte alls samma energi som under förra festivalsommaren. De blir som sovrumsversioner av redan hyggligt mjuk pop. Och den nya låten Jetplane förbryllar med ett osvängigt gitarrlarm och en kass refräng. Att gitarristen Christian Mazzalai dessutom har ihärdiga och demobandsliknande problem med sladdar, förstärkare och pedaler gör verkligen inte saken bättre. Det kan inte den väl uttänkta ljusshowen och scenkoreografin rädda.
Tyvärr dröjer det länge innan fransmännen styr upp både teknikstrul och den musikaliska tomgången. Efter 30 minuter, och med mindre än hälften av speltiden kvar, städar de upp konserten med Funky Squaredance och en klockren Everything is everything. Men besöket når ändå bara upp till ett besviket godkänt.

Mer läsning

Annons