Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinter överväldigad över priset

Annons
Hans pjäser är fulla av betydelsefull tystnad. Och när Harold Pinter fick beskedet att han tilldelas Nobelpriset i litteratur reagerade han ungefär som sina rollfigurer.


- Jag vet inte vad jag pratade om. Jag blev helt stum, säger den brittiske dramatikern till The Times.

Den 75-årige dramatikern betonade i sitt möte med den brittiska pressen att han var "överväldigad" över priset och att han aldrig hade kunnat föreställa sig att få det.

Harold Pinters politiska engagemang är väl känt i hemlandet och därför kretsar många av frågorna kring ifall Svenska Akademien har gjort sitt val utifrån en politisk ståndpunkt.

- Jag har skrivit pjäser i ungefär 50 år och jag är också rätt politiskt engagerad. Jag är inte alls säker på i vilken utsträckning detta faktum har något att göra med priset, säger Pinter till BBC News.

Han är djupt oroad över det rådande tillståndet i världen och menar att Irakkriget bara är en symbol för Västvärldens attityd gentemot resten av världen.

- Jag tror att den här världen är på väg att gå åt skogen om vi inte är väldigt försiktiga. Det är en väldig farlig värld, som vi alla vet, och jag tycker inte att det här landet (Storbritannien) hjälper till på något sätt, säger han till nyhetsbyrån Reuters. (PM)

 

Mer läsning

Annons