Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippilotta fyller 60 år

/

När Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump firar 60 år är det mer än bara ett ovanligt långt namn som uppmärksammas. Berättelsen om världens starkaste flicka har brutit könsbarriärer och underhållit barn världen över.

Annons
Om du nämner namnet Pippi Långstrump för en japan finns det stor risk att han ser ut som ett frågetecken. Men om du istället säger Nagakutsushita no Pippi klarnar det säkert. Astrid Lindgrens böcker har sålts i ofattbara 80 miljoner exemplar och är översatta till mer än 80 språk.
I år är det 60 år sedan den första Pippi-boken släpptes, en berättelse som skapades på sängkanten och som växte till en omåttligt populär saga. Vid sju års ålder var Astrid Lindgrens dotter Karin sängliggande med lunginflammation. Hon bad sin mamma berätta en saga om Pippi Långstrump och Astrid Lindgren ifrågasatte inte det konstiga namnet utan började berätta.
Och eftersom namnet lät så roligt så tänkte jag att det måste handla om en tokig jänta också, har Astrid Lindgren sagt.
Så föddes Pippi; med hjälp av en makalös fantasi och ett udda namn skapade Astrid Lindgren sagan om Pippi Långstrump. Men resan från idé till succé gick inte helt smärtfritt. Det första manuset refuserades av Bonniers, men när sedan Rabén & Sjögren utlyste en barnbokstävling vann Pippi första pris.
Året efter vann Astrid Lindgren Svenska Dagbladets litterära pris, något som fick kritikerna att höja sina röster. Lärare och föräldrar oroade sig för vilket inflytande rebellen Pippi kunde ha på barnen, och Astrid Lindgren själv kallades för talanglös. Men kan man lyfta en häst på rak arm så kan man också ta lite kritik och ändå gå därifrån som en vinnare. Pippi var en succé och inga oroliga föräldrar i världen skulle kunna ändra på det. Hennes rebelliska attityd hör intimt ihop med hennes stora attraktionsförmåga.
För Pippi är det naturligt att gå baklänges och upp och ner. Det gör de i Indien, säger hon, och ljuger som en bortbindare. Jag tycker att man kan se henne som en konstnär som kan måla utanför konventionerna, som har ett eget språk, säger Pär Isberg, koreografen bakom Pippi-föreställningen på Operan
Det har skrivits 13 böcker om sagofiguren Pippi. I samband med födelsekalaset så ges en nyutgåva av Boken om Pippi Långstrump ska ges ut. Dessutom ges de tre första Pippi-böckerna ut med originalillustrationer av Ingrid Vang Nyman. I oktober kommer också en visbok, Pippis visor och verser, som rymmer kända Pippi-melodier.
Under åren har det också gjorts sju filmer varav en amerikansk produktion och två tecknade. Pippi har gestaltats av flera olika skådespelerskor men det är Inger Nilssons ansikte som de flesta av oss förknippar med Pippi. Första gången hon dök upp var i filmen Pippi Långstrump, 1969. Men den första bilden av den rödhåriga rebellen Pippi tecknades av danskan Inger Vang Nyman. Tillsammans med Modesty Blaise är Pippi Långstrump en av få kvinnliga tecknade hjältar i en genre som annars helt domineras av män.
När Astrid Lindgren dog fylldes världens stora tidningar av lovord om hennes författarskap. De allra flesta valde att särskilt nämna Pippis betydelse.
\"Historien om den anarkistiska och glada flickan vann inte alltid föräldrars och lärares godkännande - de kunde se henne som en dålig förebild för barnen. Pippi är för många en som bryter mot all disciplin - men det var just det som grundade hennes kolossala popularitet i hela världen\", skrev den argentinska tidningen La Nacion. (PM)

PIPPI GENOM ÅREN
1941: Astrid Lindgrens 7-åriga dotter Karin ligger sjuk i lunginflammation och ber sin mor berätta en saga om Pippi Långstrump.
1944: På en promenad utmed Vasaparken ramlar Astrid Lindgren och stukar foten så illa att hon blir sängliggande en tid framöver. Hon bestämmer sig för att stenografera ner Pippi-historierna till sin dotters tioårsdag.
1945: Rabén & Sjögren utlyser en tävling för barnböcker. Astrid vinner första pris.
1945: En 29 årig danska vid namn Ingrid Vang Nyman gör de första illustrationerna av Pippi.
1946: Astrid Lindgren vinner Svenska Dagbladets litteraturpris för Pippi Långstrump.
1946: Boken Pippi Långstrump går ombord ges ut.
1947: Boken Känner du Pippi Långstrump ges ut.
1948: Boken Pippi Långstrump i Söderhavet ges ut.
1949: Långfilmen Pippi Långstrump spelas in med Viveca Serlachius i huvudrollen och Per Gunwall som regissör.
1952: Boken om Pippi Långstrump ges ut, en samlingsutgåva innehållande de tidigare böckerna.
1969: Inger Nilsson spelar Pippi för första gången i filmen Pippi Långstrump.
1969: Boken Pippi ordnar allt ges ut.
1970: Boken Pippi är starkast i världen ges ut.
1970: Boken Pippi håller kalas ges ut.
1970: Filmen På rymmen med Pippi Långstrump har premiär.
1971: Filmen Pippi Långstrump och de sju haven har premiär.
1971: Boken På rymmen med Pippi Långstrump ges ut.
1979: Ulla Lindqvist presenterar sin doktorsavhandling Århundradets barn: Fenomenet Pippi Långstrump och dess förutsättningar.
1979: Boken Pippi har julgransplundring ges ut.
1983: Pernilla Wahlgren tar över efter Siv Malmqvist som Pippi på Folkan i Stockholm.
1988: Den amerikanska filmen The new adventures of Pippi Longstocking släpps, men blir ingen större succé.
1997: Pippi Långstrump blir tecknad långfilm för första gången.
1998: Det släpps ytterligare en tecknad långfilm Pippi i Söderhavet.
2000: Boken Pippi Långstrump i Humlegården ges ut.
2002: Astrid Lindgren, Sveriges mest lästa och älskade författare går bort.
2004: Boken Pippi Långstrump på Kurrekurreduttön ges ut.
2005: Pippi dansar på Operans stora scen för första gången när Kungliga Svenska Balettskolan gör sin version av Pippi.

KURIOSA
*Rabén & Sjögren vet inte säkert hur många Pippi-böcker som har sålts i världen eftersom det har gjorts ett så stort antal piratkopior i Ryssland och Kina.
*När 913 tyskar utklädda till Pippi skulle ställa upp på ett gruppfoto i Berlin brakande scengolvet samman. Så även om Pippi är starkast i världen är uppenbarligen inte scengolvet det.
*Pippi Långstrumps utseende är strikt reglerat. När Vimmerby kommun använde felaktig färgsättning på en välkomstskylt var den tvungen att göras om. Pippi ska avbildas med rött förkläde och blå underklänning.
*Apan Herr Nilsson ställde till med stora problem under inspelningarna av Pippi-filmerna. Tydligen var han inte alltför nöjd med sina kläder. En gång bet han en elektriker så hårt att tänderna möttes och så fort han blev rädd kissade eller bajsade han på skådespelarna.
*Under inspelningarna på Barbados brukade Pär Sundberg och Maria Persson som spelade Tommy och Annika smyga ut och busa medan Inger Nilsson snällt stannade på hotellrummet.
*I filmerna stämmer Prussiluskans munrörelser så dåligt med vad hon säger eftersom skådespelerskan Margot Trooger var tyska.
*När Astrid Lindgren första gången skickade in Pippi-manuset lade hon till \"I förhoppning att ni inte alarmerar barnavårdsnämnden\".

Den danska illustratören Inger Vang Nyman är den mest kända Pippi-illustratören.
Illustration: Inger Vang Nyman

En tidig illustration på Pippi när hon får en speldosa.
Illustration: Inger Vang Nyman

Pippis välkända leende tecknat av danskan Inger Vang Nyman som gjorde illustrationerna till den allra första Pippi-boken.
Illustration: Inger Vang Nyman

Inger Nilsson spelade Pippi Långstrump i tre filmer, alla regisserade av Olle Hellbom.
Foto: Jan Delden/Scanpix

Pippi och Tommy spelade av Inger Nilsson och Pär Sundberg.
Foto: Owe Sjöblom/Scanpix

Mer läsning

Annons