Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poeter skriver om historiska föremål

Annons
Magnus Florin har skrivit om "inventarienummer 21 596", Thomas Tidholm om ett gammalt hårspänne och Mara Lee "syr en horisont". Historiska museets samarbete med sju lyriker resulterade i samlingen "Sju litterära introduktioner", där poeterna har inspirerats av ett föremål eller en plats i museet.

Tanken med diktsamlingen är att bygga broar mellan olika konstformer. Tidigare har museet haft samarbeten med musiker, konstnärer, dansare och skådespelare. Nu har turen kommit till litteraturen och museichefen Kristian Berg är mycket nöjd med resultatet.

- Det är en mycket spännande samling texter som har vuxit fram under projektets gång, säger han i ett pressmeddelande. Syftet med de litterära introduktionerna är dels att skapa ett utrymme för svenska författare att relatera sin konst till ett museums verksamhet, men även att skapa ett nytt sätt för våra besökare att uppleva vårt museum.

Diktsamlingen trycks i en upplaga på 500 exemplar. De andra lyriker som deltagit i projektet är Magnus William-Olsson, Lennart Sjögren, Ann Jäderlund och Eva Ström. Söndagen den 10 april finns de på plats för att presentera sina verk i museet. (PM)

Mer läsning

Annons