Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popen ska ge liv åt Stockholm Jazz Festival

Annons
De stora jazzstjärnorna lyser med sin frånvaro på årets Stockholm Jazz Festival. I stället är det hiphopens och popens artister, med Lauryn Hill, Angelique Kidjo och Robyn i spetsen som ska dra publik till festivalen på Skeppsholmen i Stockholm.


- Det är likadant för andra festivaler i Europa, man måste ta in stora artister från andra närliggande genrer för att locka publik. Jazzens legendarer är borta, säger festivalens konstnärlige ledare, kanadensaren John Nugent.

Han hade hoppats få Oscar Peterson Trio eller Sonny Rollins till årets festival men gick miste om dem eftersom deras scheman inte passade in.

Men det är inte enda orsaken till att jazzlegenderna saknas i årets program. John Nugent erkänner att han gärna skulle ha engagerat Diana Krall, Norah Jones, Keith Jarret med flera. Men efter att festivalen har gått back i två år har man tvingats hålla igen i år och hoppas på en vändning genom att locka en yngre poporienterad publik.

- Det är inte biljettförsäljningen det har varit fel på. Problemet är att det inte finns någon tradition av kultursponsring i Sverige. Storföretagen sponsrar golf och segling i stället. Vi får dessutom väldigt lite i bidrag av myndigheterna, så vi måste gå ihop på egen hand, säger John Nugent som själv är en av festivalens ägare och säger sig ha fått skjuta till pengar när festivalen gått back.

På torsdagen presenterade han årets program på Stockholm Jazz Festival, som hålls den 19-23 juli, tillsammans med festivalens nye vd Bosse Persson, som tidigare har arbetat med Sami, Swedish Jazz Celebration och Nalen.

Liksom förra året hålls festivalen på tre scener. Huvudscenen finns som vanligt på Skeppsholmen men jazzklubben Fashing och Stockholms konserthus har också konserter under alla festivaldagar.

I årets program ligger tonvikten på pop och nutida jazz. Swingens och bebopens fans har svårare att hitta lockande programpunkter.

Veckans huvudnummer, r&b-sångerskan Lauryn Hill, går upp på scen redan på festivalens första dag, tisdagen den 19 juli. Hon är aktuell med ett nytt studioalbum i år, där hon bland annat samarbetat med hiphopparen Kanye West. Före henne spelar amerikanska Soullive som blandar soul, jazz och hiphop.

Onsdagens största namn är fusionsgitarristen Lee Ritenour. Då spelar också den akustiske bluesgitarristen Jonny Lang och jazztrummisen Roy Haynes band.

Torsdagen går från jazz via world music till hiphop. Norska sångerskan Beate S Lech i Beady Belle har fått mycket beröm för sitt samarbete med Bugge Wesseltoft. Men det är Angelique Kidjo som sätter tonen för kvällen med sin västafrikanska r&b. Hon följs av svenske hiphopparen Timbuktu.

Fredagen går i den svenska popens tecken. Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester inleder eftermiddagen och följs av Christian Waltz och Robyn. Kvällens huvudnummer blir kanske ändå svenska Blacknuss som har med sig ett gäng gäster på scen; Eagle-Eye Cherry är klar liksom Awa Manneh och eventuellt Titiyo.

Lördagens avslutning innehåller bland annat en särskild hyllning till den danska jazzklubben Montmartre med bland andra Toots Thielemans och Lisa Nilsson på scen. (PM)


ARTISTERNA PÅ STORA SCEN PÅ SKEPPSHOLMEN:

19/7 Gugge Hedrenius Rhythm & Blues Jazz Orchestra, Rigmor Gustafsson med Jacky Terrason, Jeanette Lindström, Soullive, Lauryn Hill.

20/7 Time med Pietur Östlund, Daniel Karlsson och Pan-Pan "Jazz i Sverige 2005", Roy Haynes Fountain of Youth, Lee Ritenour, Jonny Lang

21/7 Beady Belle, Sonik Mechatronik Arkestra med Daniel Boyacioglu, Angelique Kidjo, Timbuktu/Damn! Ytterligare en artist denna dag.

22/7 Bo Sundström, Christian Waltz, Robyn, Blacknuss med gäster, bland andra Eagle-Eye Cherry, Awa Manneh och eventuellt Titiyo.

23/7 Torbjörn Zetterberg, Djabe, Peter Cincotti, Blue House Jazz Orchestra med Magnus Lindgren & Peter Asplund, "A tribute to Montmartre" med Toots Thielemans, Lisa Nilsson, Johnny Griffin med flera. Ytterligare två artister denna dag.

Mer läsning

Annons