Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popkrock när ny festival kommer till stan

Annons
Till helgen blir det kamp om festivalbesökare i Stockholmsområdet. Nykomlingen Parklife från Linköping öppnar dörrarna till Skanskvarn med Sambassadeur och Tender Mercies, medan Blow up a panda i Haninge gästas av Entombed.

En späckad lördag väntar när de båda arrangörerna kickar igång sina festivaler den 30 juli. Band som Firefox, Florence Valentin och South Ambulance spelar på Blow up a panda. Sambassadeur och The Tourettes är ett par av de åtta band som uppträder på Parklife. Söndag den 31 juli lättar utbudet något eftersom det bara är Blow up a panda som kör festivalen i två dagar.

Men någon popkrock är det inte tal om, tycker Niklas Blomqvist på kulturföreningen Levande Zon. Parklife är nischade åt pophållet, medan festivalen i Haninge har dragit mer åt rock i år. Det syns om inte annat i det tunga hårdrocksbandet Entombed som spelar på söndagkvällen.

- Vi har försökt få hit dem i flera år, så det är jättekul att de kommer nu, säger han.

Ulf Cederlund, gitarrist i Entombed, brukar gå som privatperson på Blow up a panda eftersom han gillar när folk tar tag i saker själva. Han tycker inte att Hultsfred är lika kul eftersom det är mer pengamaskin över den festivalen.

Även om Blow up a panda drar åt rockhållet i år, är det till stora delar en indiepoppublik som kommer. Det tror inte Ulf Cederlund är några problem.

- Av någon konstig anledning så gillar indiepoparna oss också, säger han.

Fastän Blow up a panda är en liten festival spelar hela 35 band "från gubbrock till elektrisk finpop" som Niklas Blomqvist uttrycker det. I år firas femårsjubileum och det kommer cirka 500 besökare varje år.

- Det skulle väl komma ännu fler om folk fattade att det tar bara 20 minuter att åka hit med pendeln, tror Niklas Blomqvist.

Parklife startades i Folkets Park i Linköping av ett gäng erfarna arrangörer som drivit rockklubb och spelat skivor i många år. Nu är de inflyttade stockholmare och tar med sig idén från Linköping - att hitta gömda ställen som ingen tidigare har tänkt på att använda för klubb eller festivaler. Den före detta Linköpingbon Fredrik Bergström ter det sig märkvärdigt att ingen har uppmärksammat Skanskvarn som spelplats förr.

- Det verkar som att alla stockholmare har sett Skanskvarn från tunnelbanan till Gullmarsplan och tycker att det är ett coolt ställe. Men ingen har varit där, säger han.

Nu byggs en egen scen på träverandan. Två stora tält för 300 personer smälls också upp om det blir regn. Fredrik Bergström håller med Niklas Blomqvist på Blow up a panda om att folket i Stockholm nog ska räcka för att fylla två festivaler.

-- Men visst, det är svårt att känna av pulsen i en stor stad. (PM)

Lena Ringqvist

16.30


Band i urval hos Blow up a panda:

Entombed

Firefox

Florence Valentin

South Ambulance

Eskalator

Trapdoor Fucking Exit

Östermalm

The deadbeats

---

Band hos Parklife:

Most Valuable Player

Andrev Bergström

Mixtapes & allmates

Erik Halldén

Agent Simple

Sambassadeur

Tender Mercies

The Tourettes

Mer läsning

Annons