Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popsicle sluter cirkeln på Cirkus

Singeln Not forever gjorde Popsicle till Sveriges största popband under par år. Men den bidrog också i förlängningen till att de splittrades under relativt förnedrande omständigheter. Nu sluter de cirkeln och ger bandet en mer värdig avslutning med en samlingsskiva och konsert på Cirkus i Stockholm.

Annons
Så sitter de där tillsammans igen efter sex år, Popsicles båda sångare och låtskrivare Fredrik Norberg och Andreas Mattsson. De ser närmast ursäktande ut; är det här verkligen något att prata om? Det tycker att det känns lite konstigt att helt plötsligt göra intervjuer som Popsicle igen.
- Men samtidigt känns det helt naturligt och dessutom är det betydligt roligare att göra intervjuer nu än det var när vi höll på, säger Fredrik Norberg.
- En anledning till att det känns som vanligt är att vi aldrig spelade några roller under Popsicle-tiden och det gör vi ju inte nu heller. Det vore en sak om vi hade dragit på oss Musse Pigg-kostymer och var tvungna att göra det nu igen, säger Andreas Mattsson.
De har inte umgåtts i någon större utsträckning sedan Popsicle lades ned, men nu blir det ändring på det. På skärtorsdagen går de in i replokalen för en veckas intensivrepning inför konserten på Cirkus i Stockholm den 4 april. De spelade två låtar tillsammans när skivbutiken Pet Sounds i november 2004 firade 25-årsjubileum på Mondo i Stockholm. Det var då som fröet såddes om en återförening av bandet. Att sedan Aftonbladets Per Bjurman drog igång en egen lobbyverksamhet gjorde också sitt till. Men lika mycket handlar denna tillfälliga återförening om att sluta cirkeln och ge Popsicle en värdig avslutning. Bandet gjorde sin sista spelning på svensk mark på en drogfri luciavaka i Gällivare inför en publik bestående av totalt ointresserade 16-åringar. En revansch var helt enkelt nödvändig.
- Ja, det var fruktansvärt där i Gällivare. Allt var bara fel, så det känns bra att få ge ut den här skivan och avsluta allt på ett värdigt sätt, säger Fredrik Norberg.
- En återförening har varit på tal tidigare men det är först nu det har känts helt rätt för alla medlemmar, säger Andreas Mattsson.
Att ett av Sveriges största popband kan gå från total succé till den hemska spelningen i Gällivare på tre år är smått otroligt. Men Andreas Mattsson har en förklaring till fallet.
- När vi fick en hit med \"Not forever\" blev vi väldigt förvånade. Det hade vi aldrig trott. Och när vi sedan skulle göra nästa skiva så lurade jag mig själv att tro att jag ville ha en hit till. Och när man sedan märkte att det inte blev så och att det började komma mindre folk på spelningarna så blev jag besviken, säger han.
- Det är också så att när man får en så stor succé så får man en massa tillfälliga fans som skrämmer bort dem som gillade oss innan. Vi gjorde så mycket spelningar på landsbygden dit folk kom för att det var det enda som hände där. För dem var vi \"dom med \'Not forever\'\", säger Fredrik Norberg.
Det är följaktligen de tidiga åren med Popsicle som Fredrik Norberg och Andreas Mattson helst minns.
- Jag minns när vi spelade på Hultsfredsfestivalen första gången, 1992 tror jag det var. Det var i Teaterladan och vi hade ingen aning om hur många som skulle kolla på oss. Men när de drog bort draperierna så var det helt packat. Jag var helt förbluffad över det kommer jag ihåg, säger Fredrik Norberg.
- Jag minns fortfarande känslan när vi fick skivkontrakt. Man var så pank men allt var okej ändå bara för att man skulle släppa en skiva. Man offrade allt för det liksom. Eller man hade i och för sig inte så mycket att offra på den tiden, säger Andreas Mattsson och skrattar.
Den dubbla samlingsskivan \"The good side of Popsicle\" släpps den 23 mars och på den har bandet valt ut det bästa från den sju år långa karriären. På cd 1 finns gruppens singlar och bästa albumspår, medan cd 2 bjuder på Popsicles mindre kända alster i form av singelbaksidor. Men trots spelningen på Cirkus och samlingsskivan blir det ingen fortsättning efter mars och april 2005. Eller? När frågan kommer på tal blir det tyst ett tag.
- Alltså nu får vi chansen att bara syssla med den roliga sidan av att ha ett band. Vi slipper allt det tråkiga och möjligheten att vi skulle göra något mer än det här är ytterst liten, säger Andreas Mattsson.
- Vi skulle ju aldrig sätta oss ned och börja skriva nytt material och ge ut en ny skiva på det sättet. Och att turnera runt med det gamla materialet är uteslutet. En konsert och en samlingsskiva räcker bra, säger Fredrik Mattsson.
Det råder en viss nervositet kring spelningen på Cirkus den 4 april. Men sedan Andreas Mattson upptäckt att hälften av biljetterna hade sålts i slutet av februari lugnade han ned sig en aning.
- Det var ju främst det jag kände oro över, att det inte var någon som ville se oss. Men jag lyssnade igenom skivorna nyligen och kände att det faktiskt är rätt bra det vi gjorde, säger han (PM)

Mattias Boström


Fredrik Norberg och Andreas Mattsson var båda sångare och låtskrivare i Popsicle. Med låten \"Not forever\" slog de igenom med dunder och brak 1996. Nu återförenas de för en spelning på Cirkus i Stockholm. Dessutom släpper de samlingsskivan \"The good side och Popsicle\".
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Andreas Mattson och Fredrik Norberg var förgrundsgestalter i ett av 90-talets största svenska indieband. Popsicle fick en megahit med \"Not forever\" 1996 och sex år efter splittringen återuppstår de nu med en spelning på Cirkus i Stockholm.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Andreas Mattson och Fredrik Norberg återförenar sitt Popsicle för en spelning på Cirkus i Stockholm den 4 april. Dessutom släpps samlingsskivan \"The Good side of Popsicle\" den 23 mars.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Fredrik Norberg och Andreas Mattsson var båda sångare och låtskrivare i Popsicle. Med låten \"Not forever\" slog de igenom med dunder och brak 1996. Nu återförenas de för en spelning på Cirkus i Stockholm. Dessutom släpper de samlingsskivan \"The good side och Popsicle\".
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Mer läsning

Annons