Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för MTV på svenska

Annons
Den 18 september får Sverige sitt alldeles egna MTV, med svenska programledare, lokala programserier och mer svensk musik. Samtidigt får också Norge och Finland sina egna upplagor av musikkanalen.


- Ungdomen orienterar sig mer och mer mot lokal kultur. De flesta ser på "Big brother", men bara den egna, lokala versionen. Det är samma sak med MTV. Ungdomarna kommer fortfarande att titta, men framför allt på den egna, lokala varianten, säger MTV:s programdirektör Jacob Mejlhede.

Redan i våras fick de danska tittarna sitt eget MTV, med danska programledare och lokalt producerade programserier. Försöket blev en succé - MTV ökade sin tittarandel i Danmark med 58 procent - och nu sprids konceptet till resten av Norden. Jacob Mejlhede, själv från Danmark, är mycket optimistisk.

- Det lokala MTV kan bli mycket mer relevant för svenskarna. Vi behöver inte ha finsk metal och dansk rap på spellistan längre. 20 procent av musiken kommer att vara svensk, och resten blir framför allt amerikansk och brittisk.

Men inte bara spellistorna blir svenskare. Också programtablån ska anpassas till en lokal publik. Förutom de engelskspråkiga programmen - i höst visas bland annat inredningsprogrammet "Fotballer´s cribs" med Nancy Dell´Olio och make-over-serien "Trailer fabulus" - introducerar MTV dagliga musiknyheter på svenska och livsstilsmagasinet "Strössel" med Kicki Berg och sidekicken Shire. Ungefär hälften av programmen på svenska MTV ska göras i Sverige. Resten textas på svenska.

Kicki Berg har tidigare arbetat med MTV i England, men flyttar nu hem till Sverige och till svenskan som programledarspråk. Varje lördag leder hon "Strössel" och dessutom blir hon studioreporter för MTV:s svenska nyhetssändningar.

- Det känns ganska spännande och nytt. Det gäller att hitta rätt ton när man presenterar på svenska. Man kan göra mer med engelskan, svenskan kan kännas lite töntig. Men jag tror det blir bra. Jag har provat lite och det funkar.

Mode- och livsstilsmagasinet "Strössel" riktar sig framför allt till tjejer, och handlar om mode, skvaller och smink. Många inslag ska göras i Sverige, med svenska artister som gäster, berättar Kicki Berg.

- I och med att det blir lite mer lokalt så blir det mer lättillgängligt för tittarna. Och tjejprogram som "Strössel" finns över huvud taget inte på svensk TV, så det tror jag blir en jättestor nyhet som genererar många tittare. (PM)

Mer läsning

Annons