Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Primer" utforskar uppfinnarens moral

Annons
Dallaskillen Shane Carruth var less på sitt ingenjörsjobb och såg 30-årsdagen närma sig med stormsteg. Då bestämde han sig för att byta spår. Resultatet är den prisade lågbudgetfilmen "Primer".


"Primer" handlar om Abe och Aaron, två unga ingenjörer med trista jobb som använder kvällarna till tekniska experiment hemma i garaget. En maskin visar sig ha en revolutionerande bieffekt och snart ställs Aaron och Abe inför stora etiska frågor som de inte är rustade för att hantera.

Shane Carruth hade aldrig sysslat med film innan han började skriva manuset till "Primer". Han hade en examen i matematik och jobbade med att utveckla mjukvara. Men jobbet kändes inte kreativt nog och i bakhuvudet växte suget efter något annat. Han bytte jobbet mot ett filmprojekt som skulle sluka tre år av hans liv.

- Jag var extremt naiv, fast det förstod jag förstås inte då. När jag ser tillbaka så vet jag ärligt talat inte vad jag tänkte på. För det första visste jag inte hur svårt det skulle bli och för det andra hade jag ingen koll på konkurrensen. Jag visste inte att det fanns så många filmmakare.

I allt väsentligt är "Primer" ett enmansprojekt - Shane Carruth har regisserat, klippt, producerat, skrivit manuset och komponerat musiken själv. Dessutom gör han rollen som Aaron. Men det ligger inga skådespelardrömmar bakom beslutet - Carruth ställde sig framför kameran som en nödlösning.

- Jag kunde inte ge skådespelarna lön och därför fick jag kandidater som inte var så ambitiösa. Det var frustrerande för mig och i slutändan kände jag mig inte bekväm med någon annan än David Sullivan som spelar Abe. Och det var så jobbigt att hitta honom så jag tänkte att om jag tog rollen skulle det bli enklare för alla. Jag tycker att jag gör ett okej jobb, jag förstör inte filmen.

Under manusarbetet var han övertygad om att filmen skulle bli en succé - efter fem dagars inspelning var han säker på att ingen skulle vilja se den. Men filmen blev antagen av den prestigefulla Sundance-festivalen och vann juryns stora pris. Den jämfördes med "Memento" i sitt gåtfulla berättande som sätter tiden ur spel. På internet haglar teorierna om vad som egentligen händer i filmen och en och annan biobesökare har nog kommit ut ur biosalongen med huvudet fullt av frågetecknen.

- Jag älskar filmer som får mig att känna att jag har sett kärnan av berättelsen men att om jag skulle se den en gång till skulle jag upptäcka nya saker. Jag vill att publiken ska tänka själva och dissekera filmen. Jag har gjort mitt bästa för att alla de små bitarna ska passa ihop och bilda en helhet.

På engelska är en ´primer´ den allra första ABC-bok som små barn får när de ska lära sig att läsa. Shane Carruth valde titeln för att uppfinningen leder till att Abe och Aarons får sin första lektion i moralfrågor.

- De är tekniska experter men när det gäller etik är de som barn. De har aldrig behövt fundera kring moralen i vad de sysslar med.

Hur skiljer du dig från filmskapare med filmutbildning?

- Det är knäppt, för jag vet så lite om hur man gör film på konventionellt vis, så det är svårt för mig att veta hur jag skiljer mig. Jag bor i Dallas, långt bort från andra som jobbar med film. Ingen av mina vänner sysslar med film. Så jag har ingen aning.

Vad fick dig att verkligen fastna för filmmediet?

- Det var först efter college som jag började intressera mig för film. Jag fastnade för 70-talsfilmerna, filmer som Coppolas "Avlyssningen" och Pakulas "Alla presidentens män". Jag blev så fascinerad över att vi gjorde så bra film på 70-talet och sedan slirade in i en annan riktning som inte alls är lika intressant. Även de dåliga 70-talsfilmerna ställde de rätta frågorna. (PM)


Fakta/Shane Carruth

Ålder: 33 år

Bor: Dallas, Texas

Senaste biofavoriterna: PT Anderssons "Punch-drunk love" och George Clooneys "Good night and good luck".

Aktuell: Med debutfilmen "Primer" som får premiär den 11 november. Nu jobbar han med manuset till nästa film, en historia om några barn som hittar en uppfinning ("den handlar om ideologins och religionens startpunkt, i ett mikrokosmos")

Mer läsning

Annons