Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profilstark Cronenberg prisas i Stockholm

Annons
David Cronenbergs filmer har alltid fört in publiken på okända vägar. Med sin nya "A history of violence" närmar han sig allfartslederna. Skådespelaruppbådet är välkänt och historien lättfattlig - men naturligtvis spelar sex och våld stor roll. I år hyllas han av Stockholms filmfestival.


De flesta förknippar den kanadensiske regissören med den vaginaliknande öppningen i James Woods mage i "Videodrome", de blankt skinande gynekologiska instrumenten i "Dubbelgångare" eller drogfantasierna i William Burroughs-filmatiseringen "The naked lunch". Själv tycker han inte att steget är så stort mellan den lantliga idyllen som skakas om i "A history of violence" till samma amerikanska helylletillvaro i "The Dead Zone". Den gjorde Cronenberg 1983 efter ett manus byggt på Stephen Kings bok.

- Som filmskapare är det naturligt att förknippas med vad man gjort tidigare. Det är inget som bekymrar mig.

David Cronenberg är i Sverige för att inviga Stockholms filmfestival, "A history of violence" är öppningsfilm och han ska motta festivalens Lifetime Achievement Award. Dagen till ära har han en liten nål med festivalens logga på kavajen. Med sig i bagaget har han en film där Viggo Mortensens tolkning av en amerikansk Medel-Svensson med ett mörkt förflutet har fått branschen att prata om en Oscar. Hyllade skådespelare som William Hurt och Ed Harris finns med i historien om Tom Stall och hans familj, vars liv vänds upp och ned när våldet träder in i gemytet i form av två rånare. Är Stall (Viggo Mortensen) verkligen den mysige kaféägare och familjefar han utger sig för att vara? Hur kommer det sig i så fall att han har en så naturlig fallenhet för att döda och skada när tryggheten hotas?

- När jag fick manuset blev jag intresserad av det ikoniska i tonen, hur filmen kunde vara en westernfilm, en gangsterhistoria eller ett familjedrama på samma gång. Det verkade spännande att undersöka familjeliv i en film, säger David Cronenberg.

Hade du läst den tecknade romanen manuset bygger på då?

- Nej, jag hade ingen aning om förlagan. Någon nämnde den i förbigående och jag läste den, men då var manusarbetet redan färdigt, och historien hade tagit en annan väg.

- Tvärtemot vad många tror vet jag aldrig någonting när jag börjar med en film. Folk verkar tro att jag har en vision som snurrar i skallen simultant med hur filmen växer fram, men det vore ju väldigt tråkigt. "A history of violence" är resultatet av en diskussion jag har fört med mig själv om ämnen som intresserar mig.

Vad lärde du dig av den diskussionen?

- Människans ambivalens inför våld, hur förknippat sex och våld är med varandra. Våld avskräcker samtidigt som det attraherar och det är poänglöst att bara fördöma det eftersom våldsamma handlingar är en integrerad del av människan.

Viggo Mortensens roll i "A history of violence" ligger långt ifrån hans senare filmer som svärdsvingande hjälte i Tolkien-filmerna och cowboy i "Hidalgo". David Cronenberg hyllar huvudrollsinnehavarens fysiska framtoning, hur han lyckas gestalta sin karaktärs inneboende våldsamhet.

- Folk glömmer att han spelat in filmer i 20 år. Jag såg honom i en film som heter "A walk on the moon" där han spelar en ytterst vänlig man. Viggo är perfekt i rollen. Han är den ende skådespelare jag vet som tar med sig egna saker att använda i scenografin. I "A history of violence" satte han upp affischer på väggarna som han tyckte passade i familjen Stalls hem.

Det pratas om en Oscar för honom, vad tror du?

- Jag vet inte. Det är många filmer som konkurrerar. I USA säger folk "Oscar" så fort de ser något de gillar, men det är aldrig just de människorna som sitter i juryn och bestämmer, säger David Cronenberg.

Hans filmande är skytt av Hollywood, som sällan sett någon kioskvältarpotential i de udda skapelserna. Kanadensisk-europeiska samproduktioner har varit modellen, med den personliga ekonomin satt på spel. När han gjorde sin näst senaste film "Spider" sköt han och delar av ensemblen, bland annat huvudrollsinnehavaren Ralph Fiennes, upp sina ersättningar för att projektet skulle gå i land.

- Två år utan inkomster är svårt. Det är lättare för skådespelare, de kan gå vidare snabbare. Jag satt fast i klipprummet utan lön. Det var viktigt att göra "A history of violence" till ett sunt ekonomiskt projekt efter den erfarenheten.

Har filmens framgångar ändrat dina villkor?

- Under tio minuter, kanske. Visst har jag fått signaler om att Hollywood omvärderat mig - "han kanske kan göra underhållande filmer för en bredare publik ändå" - men det kan mycket väl ändras efter nästa film jag gör. För tillfället har jag några idéer och det pratas mycket, men inget är påskrivet ännu. (PM)


Fakta

Namn: David Cronenberg

Ålder: 62 år.

Född: Toronto, Kanada.

Filmer i urval: "Rabid" (1977), "Videodrome" (1983), "Flugan" (1986), ""Crash" (1996).

Aktuell med: "A history of violence" visas på Stockholms filmfestival den 17-27 november. Premiär i resten av Sverige den 2 december.

Mer läsning

Annons