Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prominent lägger själarna i vågskålen

Annons
Prominent hittade sin formel redan till debuten för två år sedan. Till uppföljaren "42 grams" har Malmökillarna bara förädlat blandningen - hårdare hiphop, röststarkare soul.


- Visst är den lite tuffare än den förra, men den är samtidigt mer soulig. Det är hitåt vi ville. Vi har kommit så långt att vi vet precis hur vi ska göra. Vi har hittat formeln. Nu handlar det bara om låtar och vad vi säger, säger Petricks Castelo, den ena halvan av Prominent.

Det är två år sedan Prominent presenterade sitt koncept på debuten "Long time coming", engelskspråkig hiphop blandad med soul. David Raflund, eller Colossos som han kallar sig, är rapparen, Castelo levererar med en djup och kraftig röst sånginslagen på låtarna. Den glassigt producerade ljudbilden inordnar sig i en amerikansk 70-talstradition, snarare än modern r&b.

Självförtroendet har stigit flera grader sedan debuten. Det är med den här plattan som det ska börja hända saker. Efter en sommar som förhoppningsvis fylls av spelningar planerar skivbolaget att ta Prominent ut i Europa i höst.

Albumtiteln "42 grams" syftar på de 21 gram som sägs försvinna från en människa när hon dör och som enligt myten är själen som lämnar kroppen. Uttrycket blev känt i filmen "21 gram" med bland andra Sean Penn i en huvudroll. För Colossos och Castelo handlar de om att de satsat allt på sin musik.

- Det är ju bara vattenånga, men vi tyckte namnet passade, för vi har verkligen lagt ner vår själ i det här. När jag lämnade från mig det sista var jag totalt utmattad, säger Colossos, som den här gången också har gjort större delen av produktionen.

Sedan förra plattan har 21 gram försvunnit; den tredje medlemmen Pinero har lagt av och gett sig ut på resa i Sydamerika i stället. Producenten Alex Korac har också fått en mindre roll sedan förra plattan.

- Kreativt är det ingen skillnad nu när det bara är vi två. För det har alltid varit jag och Castelo som skrivit allting och det var ju vi två som rappade och sjöng på första skivan också.

Debutplattans låtar var gjorda under ett par år, uppföljarens på ett par månader.

-- Det är ett helt annat här och nu. Vi är noga med texterna. De handlar om vad vi har varit med om under den här tiden. Mycket om relationer, livet, familjen, döden och kärlek. Det är en väldigt personlig skiva. Allt är inte självupplevt till hundra procent, men många låtar är väldigt personliga, säger Colossos.

Första singeln "Let´s talk it over" handlar om Colossos och Castelos relation till varandra. Efter första plattan tog de två kompisarna en paus från varandra.

- Vi lät det andas lite. Vi var trötta på varandra och bråkade, men vi satte oss ner och pratade och fann tillbaka till varandra. Så är det väl i många relationer där man umgås så pass mycket. Ett par illa valda ord, så kanske man inte vill se varandra. Jag tycker vi kommer bättre överens nu än någonsin, säger Castelo. (PM)


Fakta: Prominent

Bildades: 1996

Album: "Long time coming" 2003, "42 grams", 2005.

Colossos:

Heter egentligen: David Raflund.

Ålder: 28.

Bor: Malmö.

Familj: sambo och en dotter.

Lyssnar på: hiphop och 70-talssoul.

Castelo:

Heter egentligen: Petricks Castelo.

Ålder: 30.

Bor: Malmö.

Familj: Flyttade hem till mamma för fyra månader sedan.

Lyssnar på: New jack swing från början av 90-talet.

Mer läsning

Annons