Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Public service light

Annons
"De är tre kvinnor med tydliga mål i livet. Joni strävar efter att hitta fast bostad, Pernilla vill genomföra sina studier med bra betyg och Malin strävar efter att klara av den nya föräldrarollen."
Så beskriver SVT sin nya serie Singelmammor. Ursäkta en måhända luttrad tv-kritiker, men det där säger faktiskt ingenting. Jag vill också ha en bostad, i skolan ville jag också ha bra betyg och jag försöker också klara av föräldrarollen. Är det tydliga mål i mitt liv? Nja. Det är liksom bara livet. För praktiskt taget alla människor. Gör det oss tillräckligt intressanta för en dokumentärserie i åtta delar? Måhända, men absolut inte på grund av något av det som står i beskrivningen ovan. Inte för att vi har särskilt tydliga mål i livet.
Nu handlar dessa invändningar bara om den slentrianmässiga presentationen av programmet. I rutan visar sig Singelmammor vara alldeles lagom bra. Lagom allvarligt, lagom lättsamt, lagom enkelt. Light-dokumentärt skulle man kunna säga. Och kanske är det så här public service skulle se ut om förslagen om att licensmedel ska spridas till fler skulle realiseras, så att andra tv-kanaler och produktionsbolag kan göra public service-program på samma villkor som SVT.
Singelmammor är förvisso ett SVT-program, men det är producerat av bolaget Stockholm-Köpenhamn och skulle lika gärna kunna visas i fyran eller femman. På så sätt är vi alltså redan där, med public service-medel till fristående producenter. Det är bara det att pengarna tar en omväg via SVT.
Lagomheten till trots, en invändning angående det första avsnittet: Singelmamman Pernilla fick tidigt en osnygg pik av programmakarna. Samtidigt som hon sa att hon vill bli dietist klippte man in en bild på en förpackning med O'boy som hon ställde fram på bordet åt sin dotter. Programmet tycks vilja förmedla att Pernilla är en ung mamma som inte har någon vidare koll, en hycklare och eventuellt också en dålig förälder. Mycket riktigt är det också Pernilla som yttrar den märkliga replik som varit en central del av marknadsföringen av serien. Hon frågar sin sexåriga dotter: "Vill du klippa dig eller vill du köpa kläder? För jag har inte råd med båda. Du får välja: klippning eller kläder. "
Någonting säger mig att den situationen är lika delar verklighet som tv-påhitt.
Singelmammor visas på måndagar klockan 21.30 i SVT2.
Till sist: Fredriks Sahlins samtalsserie Närbild, tisdagar klockan 21.30 i SVT2, fortsätter att vara ett av de bättre intervjuprogrammen i tv. Sven-Bertil Taube var i veckan först ut för säsongen och i vanlig ordning tog Sahlin med oss på en genomtänkt resa genom gästens filmkarriär. Närbild är en given hållplats i veckans tablå. På tisdag heter gästen Marie Richardson.

Mer läsning

Annons