Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken kan inte få nog av Takida

Bråda dagar stundar för Takida, som nu inleder en period med många livespelningar, varav två i Sundsvall. ST stämde träff i replokalen med de populära grabbarna, som är övertygade om att deras framgång är Internets förtjänst.

Annons
Takida har repat i Sidelakestudion ett par dagar, då deras egen replokal i Ånge har brandskadats. Basisten Fredrik Pålsson kände nån som kände nån som kände producenten Patrik Frisk på Sidelake. Så nu repar de i hans studio, och sover i Sidelakes köksregioner.
Vi vet inte vad det kommer kosta, men vi har bjudit Patrik på mat några dagar så det kanske räcker, säger gitarristen Tomas Wallin och ler.
Det är alltså ingen skivinspelning på gång, utan enbart repande inför en period fylld av spelningar, den första på Dublin i afton.
Det ska bli kul, det är ju ganska litet, bara 360 personer, säger bandets andre gitarrist, Mattias Larsson.
\"Bara 360 personer\". Det låter kaxigt, men beror förstås på att Takida vant sig vid stora folksamlingar när de spelar nuförtiden.
För när man talar om Takida är det bandets närmast osannolika liveframgångar som de flesta tänker på. Fullsatt nästan jämnt, med fans som både är fantastiskt och fanatiskt hängivna. På Gatufesten i somras var det nästan hysteri och kravaller. Många missade konserten, då tältet där bandet uppträdde var sprängfullt. Samma scener upprepades på Storsjöyran, och även på Polarlördagen på Tonhallen i januari. 1000 pers kom in, kring 300 fick stanna utanför.
Men bandet fyller inte bara lokalerna i hemtrakterna.
Vi spelade i Karlstad för ett tag sedan och det kom 1200 personer, säger Robert Pettersson. När vi spelade i Gällivare förra året var det väl 700-800 pers där.

Storpublik utan skiva
Självfallet undrar man hur Takida lyckats fånga en så stor publik, utan att ens ha släppt en enda \"riktig\" skiva, dvs på stort skivbolag med nationell distribution.
Folk tycker att låtarna är bra, säger Robert Pettersson anspråkslöst. Först så spred det sig mellan kompisarna, sen på Internet.
Internet är bra, utan det skulle inte folk kunna varenda textrad, fortsätter Mattias Larsson. Men om alla som laddat ner våra låtar satte in en tia, då skulle vi bli rika, flinar han.
Än så länge kan medlemmarna inte leva på sin musik; alla har \"vanliga\" jobb, men det blir en del pengar när bandet åker ut på turné. Och det är inga problem att få spelningar.
De ringer till oss, så det går ganska bra, säger Mattias Larsson.
I Stockholm ringer de inte ännu. Det finns ju så jävla många band där. Men det är synd, vi vill ju spela på nya ställen, menar Robert Pettersson.
För att det inte ska bli alltför mycket kuskande på vägarna har bandet planerat in en veckas semester i början av juli. Då ska de åka och fiska i Norge. Det finns bara en sak som möjligen kan hindra deras fiskafänge.
Vi får se om vi får nån förfrågan från gatufesten, då kanske vi måste åka ner, säger Robert Pettersson. Men de brukar ju inte ha samma band två år i rad.
Enligt Robert Pettersson har bandet haft en släng av skrivkramp ett tag men nu har det lossnat. Det finns således nya låtar, och kanske växer nya fram under vistelsen på Sidelake.
Det mesta görs i replokalen. När vi är tillsammans, det är då det händer grejer, säger Mattias Larsson.
Klart är att bandet ska spela in de nya låtarna under året.
Absolut, säger Robert Pettersson. Vi ska spela in i höst, kanske redan i sommar. Men vi vet inte vart. Det vore kul att prova en ny studio.
Det har inte saknats erbjudanden från skivbolag, men än så länge har inget lagt fram något bra kontrakt, så bandet fortsätter göra sina egna inspelningar.
Vill de satsa på oss ska de ha den tiden, understryker Robert Pettersson. Vi är inte så rutinerade i studion, så vi behöver ett par killar som står bakom ryggen på oss och hugger.

Fakta/Takidas turnéplan
27/04 Sundsvall Dublin Café
28/04 Hamrafjället Hamra Wärdshus
29/04 Hamrafjället Hamra Wärdshus
30/04 Bräcke Jämtkrogen
7/05 Arvika Nattklubb September
13/05 Hede Folkets Park
14/05 Enköping Svarta Maja
27/05 Söderhamn Statt
28/05 Sundsvall Tonhallen
9/06 Hofors Skolavslutning
10/06 Östersund Folkets Hus
11/06 Hudiksvall Brandgaraget
17/06 Kramfors Kramfors Stadsfest
1/07 Motala Vätternfestivalen
2/07 Kiruna Kirunafestivalen

Mer läsning

Annons