Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pullman och Arai delar på Astrid-priset

Annons
Philip Pullman, ett av barnboksvärlden största internationella namn, får 2005 års litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Han delar priset på fem miljoner kronor med den japanske illustratören Ryoji Arai.


För svenska barnboksläsare var det ett välkänt och ett relativt okänt namn som får årets Astrid-pris. Ryoji Arai är en älskad barnboksförfattare i Japan. Han skriver och illustrerar pekböcker och bilderböcker för yngre barn, men i Sverige är han över huvud taget inte översatt. I motiveringen kallar juryn honom "en bilderbokskonstnär med en alldeles egen lyskraft: djärv, fräck och oförutsägbar. Hans bilderböcker utstrålar värme, lekfull glädje och en oförvägen spontanitet som på samma gång appellerar till barn och vuxna."

Philip Pullman är däremot läst i stora delar av världen. Från början var han lärare, men sedan 1982 har han skrivit omkring 25 böcker för olika åldrar och i olika genrer. Det är fantasytrilogin "Den mörka materian" som har gjort honom världsberömd.

Trots att Philip Pullman har fått en rad stora priser tidigare var det en jublande glad författare som tog emot nyheten om att han fått priset.

- Det här är det överlägset finaste priset jag har fått. För en barnboksförfattare är det det mest prestigefyllda priset, eller hur? Och dessutom det mest värdefulla, sade Philip Pullman på telefon från Storbritannien strax efter att han fått veta att han fått priset.

Trilogin "Den mörka materian" handlar om den modiga och egensinniga flickan Lyra som föräldralös växt upp i Oxford. Men inte riktigt det Oxford som Philip Pullman själv är bosatt i, utan i en värld som bara vagt påminner om vår. När den första delen "Guldkompassen" börjar har märkliga saker börjat ske i norra delen av världen och Lyra får följa med på ett äventyr som kommer att ta henne till världar hon inte trodde fanns. Det är en historia där actionfyllda äventyr blandas med spännande filosofiska resonemang och en humanistisk syn på världen.

"Med uppfinningsrikedom, språklig briljans och psykologisk blick skapar han och utforskar egna världar utan att förlora fokus på här och nu", säger juryns motivering.

I hela sitt liv har han brunnit för historieberättandet.

- Som lärare brukade jag undervisa genom att berätta alla former av berättelser, skrönor och sagor. Jag anser att barn i dagens skola i alldeles för liten grad får lära sig berättandet och hur det fungerar.

Steget från pedagogik till författande var inte långt.

- Som lärare brann jag för det, så det var inget konstigt för mig att börja skriva böcker själv. Sedan tror jag att historieberättande är en färdighet som man blir bättre på genom att öva.

I Storbritannien är Philip Pullman nästan lika älskad som JK Rowling. Pullmans unga läsare väntar intensivt på att en planerad filmatisering av "Den mörka materian" ska starta i Hollywood.

- Det går framåt, fast långsamt, det är ett gigantiskt och dyrt projekt med mycket datoranimeringar och de har ännu inte bestämt vem som ska regissera filmen.

Alla "Mörka materian"-fans kan däremot glädja sig åt att det blir en fortsättning på berättelsen om Lyra.

- Jag har börjat arbetet men har ännu inte börjat skriva på allvar. Jag vet att Lyra kommer att åka på äventyr söderut den här gången, men jag har ännu inte bestämt om hon kommer att hamna i andra världar den här gången. Jag vill inte bestämma för mycket, jag vill kunna överraska mig själv när jag skriver, säger Philip Pullman.

Han vet ännu inte vad han ska göra med de 2,5 miljoner han får i pris, mer än att ordna en fest. Däremot har han redan bestämt att han kommer till Sverige och prisutdelningen på Skansen den 15 maj.

Dit kommer även Ryoji Arai, enligt juryns ordförande Larry Lempert. Han fick använda tolk för att berätta för den japanske barnboksillustratören att han fått priset.

- Men jag hörde honom jubla på telefonen. Han berättade också att han planerar att komma till Sverige på prisutdelningen.

För andra gången valde juryn att dela det mellan två pristagare. Med två stora namn från skilda delar av världen får Astrid Lindgren Memorial Award, som är det internationella namnet, den uppmärksamhet som det ännu ganska okända priset behöver. Men Larry Lempert förnekar att årets val har gjorts för att sprida ryktet om priset.

- Jag kan lova att vi inte har resonerat så. Visst försäkrade vi oss om att Ryoji Arai var stor i sitt hemland och vi visste ju att Pullmans popularitet är enorm på hemmaplan, men vi har inte sneglat på något annat än kvalitet.

- När vi gjorde sållningen blev de här två kvar som självklara val. Deras verk är sinsemellan väldigt olika men båda två spänner i sin konst över breda spektra. Arai arbetar i en rad olika tekniker och stilar. Pullman skriver för alla åldrar, alltifrån sagor för de minsta till äventyrsböcker som även vuxna gillar och båda har en djup humanism i allt de gör.

Priset ska också kunna gå till läsfrämjande verksamheter, men hittills i prisets korta historia har ännu ingen sådan verksamhet fått priset.

- Det tar längre tid för oss i juryn att hitta läsfrämjande verksamheter och lära känna hur de fungerar. Vi har under de här åren börjat sätta oss in i det och vår kunskap om dem växer och med tiden kommer det in allt fler sådana nomineringar också. (PM)


FAKTA:

De fullständiga motiveringarna:

"Philip Pullman är en mästerlig berättare i en mångfald av genrer - från historisk roman och fantasy till social realism och dråplig parodi. Med uppfinningsrikedom, språklig briljans och psykologisk blick skapar han och utforskar egna världar utan att förlora fokus på här och nu. Genom sina färgstarka gestalter står han på den unga människans sida, ifrågasätter auktoriteter, förkunnar humanism och kärlekens kraft och behåller sin optimistiska tro på barnet i de mörkaste situationer."

---

"Ryoji Arai är en bilderbokskonstnär med en alldeles egen lyskraft: djärv, fräck och oförutsägbar. Hans bilderböcker utstrålar värme, lekfull glädje och en oförvägen spontanitet som på samma gång appellerar till barn och vuxna. Färgen löper genom hans händer på ständigt nya äventyr i ett närmast musikaliskt flöde. Det är poetisk och lödig berättarkonst för barn, som lockar dem att själva måla och berätta."

---

LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE:

+ Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som internationellt lanseras under namnet Alma (Astrid Lindgren Memorial Award) instiftades av Sveriges regering 2002.

+ Priset räknas som det största internationella barn- och ungdomslitteraturpriset i världen. Prissumman är fem miljoner kronor.

+ I år delas priset ut för tredje gången. Även första året delades priset mellan en författare och en illustratör: den österriskiska författaren Christine Nöstlinger och den amerikanske illustratören och författaren Maurice Sendak. Förra året gick priset till den brasilianska författaren Lygia Bojunga.

+ Syftet med priset är att "stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen" och att "stärka barns rättigheter på global nivå".

+ Priset delas ut på Skansen i Stockholm den 25 maj. Kronprinsessan Victoria delar ut priset.

Mer läsning

Annons