Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Quit your dayjob trivs bäst på turné

Annons
När två gamla vänner på nyårsafton 2000 bestämde sig för att göra musik tillsammans fick världen en ny musikstil - electropunksurf. Nu är Quit your dayjobs fullängdsalbum här och enligt sångaren Jonas Olsson- "en jävligt lång turnè"


Efter det hyllade minialbumet "Quit your dayjob" från 2004 har killarna under våren släpat sig in i studion nära Ringsjön för att spela in sin fullängdsdebut "Sweden we got a problem". Deras musik är punk med elektroniska inslag, avskalat och minimalistiskt, med låtar som sällan är mer än två minuter långa. Fullängdsdebuten är en dryga halvtimme uppdelat på 17 låtar

- Det är inget uttänkt utan attityden är att hitta den snabbaste vägen från A till Ö. Vi gör refrängen direkt och skalar bort allt dökött, förmodligen för att vi jävligt lätt blir uttråkade, säger Jonas Olsson

Bandet bildades på nyårsafton 2000 och efter att de lagt till ändelsen "ass" i förnamnen var artistnamnen klara. Jonas Olsson (Jonass) och Marcus Bader (Marcass) slog sig samman med trummisen Andreas Sjögren (Andreass). Jakten på inspiration ledde gruppen in på musik som låg långt ifrån deras eget sound. Gammal hiphop som Public Enemy och pionjärer som Kraftwerk har båda hjälpt till att skapa gruppens karakteristiska sound.

- Men när vi ska ut på turné fyller vi bilen med punk, Dead Kennedys och sådant. Vi behöver energi, det är så tråkigt att åka runt. Men vår huvudsakliga grej är att turnera, att föra över vår energi på publiken. Att stå i studion är bara nödvändigt ont, säger Jonas

Snarast väntar spelningar både på Emmabodafestivalen den 11 augusti och Augustibuller den 6 augusti. Deras spelningar brukar locka en salig blandning av folk, allt ifrån indiekids, synthare och hårdrockare. Bandet ser det som ett tecken att de är på rätt spår eftersom allt för många band attraherar en ensidig publik. De flesta som ser dem för första gången brukar glömma bort sig själva och ryckas med.

- Jag antar att om man såg Ramones spela för första gången på en klubb i New York skulle det ha samma effekt. Ingen paus mellan låtarna och sånger som är en och en halv minut långa, säger Jonas Olsson.

Bandets förhoppningar inför skivsläppet den 31 augusti är att folk ska gilla skivan, försäljningssiffror är inget de funderar över. Efter det väntar en turné där målet är att ta sig runt så mycket som möjligt. De är övertygade om att turnera är det bästa sättet att nå ut till människor - speciellt om man spelar så smal musik som de gör. De hade till och med funderingar på att ha en rappare med på skivan.

- Det kanske blir av någon gång i framtiden, det hade varit jävligt spännande att ha ett ghettokid stå och rappa en Quit-låt, säger Jonas Olsson. (PM)

Mer läsning

Annons